Religion i India

Islam 14.2 % 14.2
Sikhisme 1.7 % 1.7
Kristendom 2,3 % 2,3
Annet 1.3 % 1,3
Hinduisme 79.8 % 79.8
Buddhisme 0.7 % 0.7
Kilde: Store norske leksikon

Den indiske grunnloven slår fast at ingen religion skal begunstiges av staten. De to dominerende religionene i landet er hinduisme og islam. Begge omfatter et mylder av ulike retninger.

Ifølge den indiske folketellingen fra 2011 er de ulike religionene fordelt slik blant befolkningen:

Det finnes også parsere og andre religioner.

Hinduisme

Holi-feiring i 2014

Holi er en hindu-festival som feires i store deler av Nord-India og av nordindere bosatt i resten av verden. Holifestivalen feirer fargenes og kjærlighetens seier over det svarte og mørke.

Av /Ramnath Photo.
Lisens: CC BY 2.0

Hinduismen er uløselig knyttet til indisk kultur og samfunn slik dette har utviklet seg over flere tusen år. Hinduismen består av et mylder av ulike retninger, og den har ingen sammenbindende trekk som en historisk stifter, trosbekjennelse eller et lederhierarki. Hindunasjonalister ivrer for at India i større grad skal styres på hinduismens verdigrunnlag, se fundamentalisme – i hinduismen.

Islam

India (Religion) (Ramadan)

Til feiringen av festen Ramadan strømmer mange muslimer til den store moskeen Jami Masjid i Delhi. Moskeen ble bygd 1644–1658.

Av /KF-arkiv ※ Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Islam kom til India på 700-tallet med arabiske handelsmenn og ble fra 1000-tallet av gradvis utbredt av tyrkiske erobrere i Nord- og Sentral-India. Spesielt ved sufi-ordnenes virksomhet fikk islam solid fotfeste i den indiske befolkningen. Perioder med undertrykkelse av hinduer vekslet med perioder da det hersket religionsfred. Motsetningene mellom hinduer og muslimer har likevel bestått og førte i 1947 til opprettelsen av staten Pakistan. Også senere har det i India tidvis vært voldsomme sammenstøt mellom de to religionsgruppene. Muslimer (både sunni- og sjia-muslimer) finnes i hele India, men bare i Kashmir er de i flertall.

Kristendom

Katolsk messe (2020)
Indiske katolikker feirer utendørsmesse i bygda Mitrapur i West Bengal i februar 2020.

De kristne utgjør en liten del av befolkningen, men spiller en viktig rolle i skolevesen og sosialt arbeid. De tilhører både østlige kirker (monofysitter og nestorianere), som har eksistert i Sør-India (Kerala) siden de første århundrene evt., og kirker som ble etablert i India av kolonimaktene: katolikker fra 1500-tallet og protestanter fra 1700-tallet. Kristne er særlig konsentrert i Kerala, Goa og deler av Nordøst-India. Flertallet av de kristne i India er nå protestanter og daliter.

Jainisme og buddhisme

Varanasi
Byen Varanasi er et av Indias viktigste pilegrimsmål for hinduer. Buddhister drar på pilegrimsferd til Sarnath ti kilometer utenfor Varanasi der Buddha holdt sin første tale.
Av /Shutterstock.
Jainatempler

Jainatempler på Shatrunjaya Hill i Palitana i Bhavnaga-distriktet i Gujarat. Templene er et av de helligste stedene innenfor den jainistiske shvetamvbara-tradisjonen.

Av /Shutterstock.

Jainaer og buddhister er også små grupper, men i motsetning til islam og kristendom er de oppstått i India, begge på 400-tallet fvt. (jainismen muligens tidligere). Jainaene er konsentrert i delstatene Rajasthan, Gujarat og Karnataka og er ofte velstående forretningsfolk.

Buddhismen ble praktisk talt utryddet på 1200-tallet som følge av de muslimske invasjonene, men i forbindelse med buddhismens 2500-årsjubileum i 1956 konverterte hundretusener av personer fra eks-uberørbare kaster til buddhismen, anført av Bhimrao Ramji Ambedkar. Denne bevegelsen er mest utbredt i delstaten Maharashtra. I Himalaya-området, blant annet i Ladakh, er befolkningen stort sett buddhister i den grad de har tibetansk språk og kultur.

Sikhisme

Sikher
Rundt 1,7 prosent av Indias befolkning er sikher. Her tar noen unge sikher selfie foran det hellige gylne tempel i Amritsar, hvor de feirer den tiende og siste sikh-guruen Gobind Singh.
Av /AP/NTB Scanpix.

En fjerde religion som er oppstått i India, er sikhismen. Sikh-religionen oppstod på 1500-tallet som en reformbevegelse innen hinduismen, men har også trekk fra islam. Sikher finnes over hele India, men fremfor alt i den indiske delstaten Punjab, der de utgjør et knapt flertall.

Andre religioner

Parserne lever hovedsakelig i Mumbai. De har innvandret fra Iran og er tilhengere av zoroastrismen. Fra 1800-tallet har de spilt en sentral rolle innen flere områder av indisk samfunnsliv, blant annet som industriledere.

Det finnes fremdeles en liten jødisk menighet i Cochin i Kerala.

En rekke folkegrupper i India har bevart sine tradisjonelle, ikke-skriftlige religioner. Ofte representerer disse en glidende overgang til folkelig hinduisme. Slike folkegrupper finnes i Sentral-India (for eksempel santalene) og spesielt i nordøst (naga, abor, dafla med flere). Offisielt klassifiseres de som «animister».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Arild Øksnevad

Avsnittet om hinduisme innledes med "Spesielt gjelder dette hinduismen". Her er det uklart hva ordet "dette" refererer til - jeg måtte i hvert fall gruble en del før jeg (antagelig) skjønte hva som menes. Jeg foreslår at setningen omformuleres.

skrev Christian Stranger-Johannessen

"Jainaer og buddhister er også små grupper, men i motsetning til islam og kristendom er de oppstått i India, begge på 400-tallet."

Her kunne det være greit å skrive at det var på 400-tallet f.Kr. (eller fvt. som dere skriver).

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg