Rajasthan

Rajasthan, delstat i nordvestlige India, grenser mot Pakistan i vest; 342 239 km2; med 56 473 100 innb. (2001), Indias største delstat. Hovedstad: Jaipur.

Faktaboks

Uttale
ra:dʒastˈa:n

Natur

I nordvest dominerer den tørre og flate Thar-ørkenen, i vest den tørre Rajasthan-steppen. Sambhar Lake, i delstatens midtre del, er Indias største saltsjø. Lenger sør danner Aravallifjellene et skille mellom disse tørre strøkene og det mer fruktbare Øst-Rajasthan.

Befolkningen

Befolkningen består av en rekke forskjellige folkegrupper som tilhører urbefolkningen, mange organisert i stammer. 90 % av befolkningen er hinduer, 8 % muslimer og 1,5 % er sikher. Rajasthani og hindi er viktigste språk. Ca. 60 % av befolkningen er lesekyndige (2001). De største byene er hovedstaden Jaipur, Jodhpur og Ajmer.

Næringsliv

Varierende nedbør og spredning av ørkenarealene har skapt problemer for jordbruket i en årrekke. Flere store kanaler er anlagt for å irrigere jorden, og den viktigste kanalen er Indira Gandhi-kanalen (ca. 190 km lang) i vest. Det dyrkes hirse, belgfrukter, hvete, ris og bomull. Av husdyr holdes storfe, sauer, geiter og kameler. Rajasthan er rik på mineraler. Det utvinnes bl.a. wolfram, sølv, granitt, marmor, bly, sink, salt og kobber. Det produseres tekstiler, sement, glassvarer, sukker, kunstgjødsel, kaustisk soda, bildeler og dekk, klokker m.m.

Historie

Rajpustatene kom 1816 under britisk overhøyhet og gikk 1948–49 sammen i Rajasthan. I 1956 ble Ajmer innlemmet, og grensen mot Madhya Pradesh ble regulert.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg