Rajasthan

Kart over India med Rajasthan markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Thar-ørkenen i delstaten Rajasthan, India.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Nahargarh Fort ved Jaipur.

Nahargarh Fort
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Rajasthan er en delstat i nordvestlige India, på grensen mot Pakistan i vest. Arealet er på 342 239 kvadratkilometer med 68 548 437 innbyggere (2011), og Rajasthan er med dette Indias største delstat. Hovedstaden er Jaipur.

Faktaboks

Uttale
ra:dʒastˈa:n

Natur

I nordvest dominerer den tørre og flate Thar-ørkenen, i vest den tørre Rajasthan-steppen. Sambhar Lake, i delstatens midtre del, er Indias største saltsjø. Lenger sør danner Aravallifjellene et skille mellom disse tørre strøkene og det mer fruktbare Øst-Rajasthan.

Befolkningen

Befolkningen består av en rekke forskjellige folkegrupper som tilhører urbefolkningen, mange organisert i stammer. 90 prosent av befolkningen er hinduer, 8 prosent muslimer og 1,5 prosent er sikher. Rajasthani og hindi er viktigste språk. Rundt 66 prosent av befolkningen er lesekyndige (2011). De største byene er hovedstaden Jaipur, Jodhpur og Ajmer.

Næringsliv

Varierende nedbør og spredning av ørkenarealene har skapt problemer for jordbruket i en årrekke. Flere store kanaler er anlagt for å irrigere jorden, og den viktigste kanalen er Indira Gandhi-kanalen (rundt 190 kilometer lang) i vest. Det dyrkes hirse, belgfrukter, hvete, ris og bomull. Av husdyr holdes storfe, sauer, geiter og kameler. Rajasthan er rik på mineraler. Det utvinnes blant annet wolfram, sølv, granitt, marmor, bly, sink, salt og kobber. Det produseres tekstiler, sement, glassvarer, sukker, kunstgjødsel, kaustisk soda, bildeler og dekk, klokker med mer.

Historie

Rajpustatene kom i 1816 under britisk overhøyhet og gikk i 1948–1949 sammen i Rajasthan. I 1956 ble Ajmer innlemmet, og grensen mot Madhya Pradesh ble regulert.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg