Gujarat

Gujarat, delstat i vestlige India, ved Arabiske hav, grenser i nordvest mot Pakistan og i nord, øst og sørøst til de indiske delstatene Rajasthan, Madhya Pradesh og Maharashtra; 196 024 km2 med 56 408 000 innb. (2008), 90 % av innbyggerne er hinduer og gujarati er viktigste språk. I tillegg muslimer og jainister. Hovedstad: Gandhinagar.

Faktaboks

uttale:
gudʒərˈat

Natur

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Den 1200 km lange kystlinjen er innskåret av Khambhatbukta og Kutchbukta, som danner den store Kathiawarhalvøya. Innenfor kysten ligger et opptil 150 km bredt sletteland som i øst går over i et lavt åslandskap. Den nordlige og nordvestlige delen består av ørken og et nesten ubebodd, saltholdig sumplandskap, Rann of Kutch. Den sørlige delen er et frodig jordbruksområde. Elven Narmada renner gjennom Gujarats sørøstlige del. På Kathiawarhalvøya ligger Gir nasjonalpark, som bl.a. er reservat for løve. Delstaten rammes av jordskjelv og flom.

Næringsliv

Jordbruk er viktig næringsvei og sysselsetter størstedelen av befolkningen. Store arealer dyrkes ved hjelp av kunstig vanning. Hovedavlingene er ris, hvete og andre kornslag, belgfrukter, bomull, tobakk og jordnøtter (peanøtter). Stort husdyrhold, fiskerier. Det utvinnes bl.a. salt, bauxitt, kalkstein og petroleum. Gujarat er en av Indias aller viktigste industristater, med tekstilindustri som den viktigste industrigren. Denne er konsentrert til Ahmadabad, «Indias Manchester». Ellers betydelig fremstilling av natriumkarbonat, petrokjemiske varer, kunstgjødsel, maskinverktøy, kjemikalier, legemidler, elektriske apparater m.m.

Store damanlegg (Sardar Sarovar) er under bygging i elven Narmada, tross store protestaksjoner. I tillegg til elektrisk kraft skal vannet benyttes til jordbruksformål og drikkevann. Utbyggingen har også fått negative konsekvenser for både befolkning og næringsliv i det omliggende området, pga. de store områdene som legges under vann.

Historie

Ett av mange templer i Gujarat.

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Gujarats kjente historie starter ved utbredelsen av Maurya-dynastiet (320–185 f.Kr.). Gujarat hadde en økonomisk og kulturell storhetstid under Solanki-dynastiet på 800-tallet. Fra 1228 ble Gujarat underlagt sultanen av Delhi, og fra siste halvdel av 1500-tallet ble Gujarat styrt av Mogulene. Det britiske handelskompaniet, British East India Company, tok over administrasjonen av Gujarat 1818, og i 1857 ble området underlagt den britiske krone. Ved Indias uavhengighet i 1947 ble hele Gujarat, bortsett fra områdene Rann of Kutch og Saurashtra inkludert i delstaten Bombay. Ved oppløsningen av delstaten Bombay i 1960, ble det opprettet to nye delstater; Gujarat ble den administrative enheten i de nordvestlige områdene, mens de øvrige områdene kom under delstaten Maharashtra.

Pakistans krav på deler av Rann of Kutch førte til en kortvarig krig mellom India og Pakistan i april 1965. En internasjonal voldgiftsdomstol i Genève avsa 1968 kjennelse for at ca. 90 % av området skulle tilfalle India. Gujarat ble 26. januar 2001 rammet av et kraftig jordskjelv, med episenter nordvest for byen Bhuj og en styrke på 7,7 på Richters skala. Ca. 17 000 mennesker omkom.

Gujarat har vært preget av sterke etniske motsetninger. I 2002 ble anslagsvis 2000 muslimer massakrert som hevn for at 58 hindupilegrimer døde da et tog ble stukket i brann av muslim-ekstremister. Dette var den blodigste religiøse feiden i India siden 1992. Av de ca. 150 000 muslimene som flyktet fra sine hjem, ble over halvparten plassert i nødleirer; mange var ennå i 2005 ikke vendt tilbake. Til tross for heftig kritikk mot det lokale BJP-styret, med førsteminister Narendra Modi i spissen, for angivelig å ha ansporet massakren, vant BJP sin hittil største seier ved delstatsvalget i desember 2002.

Kraftig regn i monsun-sesongen i juli 2017 førte til oversvømmelser og 224 mennesker døde.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg