parsere

Ildtempelet i Royapuram, Chennai.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Parsere er en vanlig betegnelse på tilhengere av den gamle iranske religionen, zoroastrismen, og som utvandret til India på 900-tallet. Begrunnelsen var diskriminering og undertrykkelse etter at Iran ble underlagt muslimene i 651.

Faktaboks

uttale:
pˈarsere
etymologi:
hindi parsi, ‘perser’

Migrantene slo de seg ned langs Indias nord–vestkyst, der de dannet en egen folkegruppe («persere»), men senere oppsto det også mindre zoroastriske samfunn i andre byer. På 1800-tallet oppnådde de velstand og et høyt utdannelsesnivå, og har spilt en viktig rolle i moderne indisk samfunnsliv. Dette har ført til påvirkning fra både hinduismen og kristendommen, og derfor en viss grad av synkretisme.

Parsere i dag

To prester velsigner et hjem.
zoroastrisk, parsisk jashan-seremoni.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Det parsiske samfunnet søker å opprettholde sine trosforestillinger og ritualer, og deres lærde er opptatt av å styrke det de anser som rett levesett, moral og etikk. Ritualene er preget av søken etter renhet, kjærlighet, sannhet og visdom. Barna, både gutter og jenter, undervises i zoroastrismens hellige tekst, Avesta. Zoroastriske ildtempler vedlikeholdes, og i India eksisterer det også fremdeles såkalte «stillhetens tårn», der de døde blir bisatt. Denne skikken er likevel på vei ut, og i parsiske samfunn utenfor India brukes nå andre bisettingsmetoder.

Da konvertering til parsersamfunnet ikke aksepteres og fødselsraten er lav, har antallet parsere gått jevnt tilbake, og er nå omtrent 60 000 i India, hovedsakelig i Mumbai. Det finnes et lite parsersamfunn i Pakistan, og gjennom utvandring også mindre grupper i Storbritannia og Canada.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Kirsti Berulfsen

Omtalt i romanen "Familieanliggender" av Rohinton Mistry

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg