Kart over India med Karnataka markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Mysore palass er en av Karnatakas største turistattraksjoner.
Av .
Lisens: Gnu FDL

Artikkelstart

Karnataka er en delstat i India, på det sørvestlige Deccan. Delstaten har et areal på 191 791 kvadratkilometer med 61 130 704 innbyggere (2011). Hovedstaden er Bangalore.

Faktaboks

Uttale
karnˈataka
Også kjent som
til 1973 Mysore

Natur

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Karnataka består i vest av en smal kystslette som avgrenses av fjellkjeden Western Ghats. Disse har en gjennomsnittshøyde på rundt 1000 meter over havet, men når enkelte steder opp i 1800–1900 meter over havet. Øst for fjellene ligger et jevnere platåland som gjennomskjæres av flere store elver, blant annet Cauvery og Krishna. Kystlandet og skråningene i Western Ghats har kraftig monsunregn, mens det østover blir gradvis tørrere.

Befolkning

De fleste innbyggerne er dravider. Kannada er offisielt språk og snakkes av 66 prosent av befolkningen. Ellers tales urdu, telugu, marathi og tamil. Hinduisme er dominerende religion, men det finnes jainistiske og buddhistiske minoriteter.

Næringsliv

Jordbruket sysselsetter rundt to tredjedeler av befolkningen. Ved kysten dyrkes ris og kokosnøtter, i åssidene pepper, kardemomme, kaffe, te og gummi. Andre produkter er hirse, jordnøtter (peanøtter), bomull, sukkerrør, oljefrø, mango og silke. Det holdes storfe og sau. Skogene inneholder blant annet verdifullt sandeltre. Det drives fiske langs kysten.

Karnataka er rik på mineralressurser. Det finnes store forekomster av kromitt, korund, granat, gull, magnesitt, mangan og jernmalm. Disse ressursene danner basis for en omfattende mekanisk industri i Bangalore og jern- og stålindustri i Bhadravati. Det er nytt petroleumsraffineri i Mangalore. Det er betydelig vekst, særlig i Bangalore, innenfor høyteknologibasert industri som blant annet er rettet mot landets romfartsvirksomhet. Ellers har delstaten variert og allsidig industri.

Historie

Etter muslimenes erobring ble området regjert av forskjellige hindudynastier under muslimsk overhøyhet til Haider Ali overtok makten og skapte et stort rike på 1700-tallet. Etter at hans sønn Tipu Sultan i 1799 var falt i kamp mot britene, gjeninnsatte disse det gamle herskerhuset. I årene 1831–1881 stod landet direkte under britisk administrasjon. Fyrstestaten sluttet seg i 1947 til India, da landet ble en selvstendig stat, og utvekslet områder med Madras. I 1956 ble områder med hovedvekt av kannada-talende, fra de tidligere delstatene Coorg og Mysore, deler av Bombay, Hyderabad og Madras, innlemmet i Karnataka.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg