Karnataka

Karnataka, delstat i India, på det sørvestlige Deccan; 191 791 km2 med 57 399 000 innb. (2008). Hovedstad: Bangalore.

Faktaboks

Uttale
karnˈataka
Også kjent som
til 1973 Mysore

Natur

Karnataka består i vest av en smal kystslette som avgrenses av fjellkjeden Western Ghats. Disse har en gjennomsnittshøyde på ca. 1000 moh., men når enkelte steder opp i 1800–1900 moh. Øst for fjellene ligger et jevnere platåland som gjennomskjæres av flere store elver, bl.a. Cauvery og Krishna. Kystlandet og skråningene i Western Ghats har kraftig monsunregn, mens det østover blir gradvis tørrere.

Befolkning

De fleste innbyggerne er dravider. Kannada er offisielt språk og snakkes av 66 % av befolkningen. Ellers tales urdu, telugu, marathi og tamil. Hinduisme er dominerende religion, men det finnes jainistiske og buddhistiske minoriteter.

Næringsliv

Jordbruket sysselsetter rundt 2/3 av befolkningen. Ved kysten dyrkes ris og kokosnøtter, i åssidene pepper, kardemomme, kaffe, te og gummi. Andre produkter er hirse, jordnøtter (peanøtter), bomull, sukkerrør, oljefrø, mango og silke. Det holdes storfe og sau. Skogene inneholder bl.a. verdifullt sandeltre. Kystfiske.

Karnataka er rik på mineralressurser. Det finnes store forekomster av kromitt, korund, granat, gull, magnesitt, magnan og jernmalm. Disse ressursene danner basis for en omfattende mekanisk industri i Bangalore og jern- og stålindustri i Bhadravati. Nytt petroleumsraffineri i Mangalore. Betydelig vekst, særlig i Bangalore, innenfor høyteknologibasert industri som bl.a. er rettet mot landets romfartsvirksomhet. Ellers variert og allsidig industri.

Historie

Etter muslimenes erobring ble området regjert av forskjellige hindudynastier under muslimsk overhøyhet til Haider Ali overtok makten og skapte et stort rike. Etter at hans sønn Tipu Sultan 1799 var falt i kamp mot britene, gjeninnsatte disse det gamle herskerhus. 1831–81 stod landet direkte under britisk administrasjon. Fyrstestaten sluttet seg 1947 til India og utvekslet områder med Madras. I 1956 ble områder med hovedvekt av kannada-talende, fra de tidligere delstatene Coorg og Mysore, deler av Bombay, Hyderabad og Madras, innlemmet i Karnataka.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg