Ladakh

Kashmir. Pakistanske områder i rødt, indiske i grønt og kinesiske i gult. Ladakh ligger på grensen mellom det grønne og det gule området.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Ladakh er et område i Kashmir, som ligger delvis i India og delvis i Kina. Området har et areal på 118 500 kvadratkilometer. Ladakh er et konfliktområde fordi India og Kina ikke er enige om grensen mellom de to landene. Hovedbyen er Leh.

Faktaboks

Uttale
ladˈakh
Også kjent som
tibetansk La-dvags

Administrasjon

Den indiske delen av Ladakh var fra 1954 til 2019 var en del av delstaten (nå unionsterritoriet) Jammu og Kashmir. Siden 2019 er den indiske delen av Ladakh et eget unionsterritorium.

Natur

Ladakh er et av verdens høyestliggende områder. Mange fjelltopper rager over 6000 meter over havet. Indus renner gjennom Ladakh fra sørøst til nordvest. Området er nedbørfattig og danner delvis ørkenaktige fjellplatåer.

Språk og kultur

Språklig og kulturelt er befolkningen tibetansk. Omtrent halvparten er buddhister, resten muslimer. Det finnes mange klostre og templer som inneholder store kunstskatter og er fremragende eksempler på tibetansk arkitektur.

Næringsliv

Det drives noe jordbruk (bygg, hvete) langs elven Indus og dens bielver, samt fedrift. Området ble åpnet for utlendinger i 1974, og turistnæringen blir stadig viktigere. Det er vei- og flyforbindelse mellom Leh og Srinagar i Kashmir.

Historikk

Ladakh var kongedømme til 1834. Siden 1962 er cirka en femtedel av Ladakh okkupert av Kina (Aksai Chin), og på grunn av grensestriden med Kina er betydelige styrker fra den indiske hæren stasjonert i området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg