hindunasjonalisme

Hindunasjonalister
Hindunasjonalister i New Dehli i 2003.
Hindunasjonalister
Av /NTB.

Hindunasjonalisme er en fellesbetegnelse på ulike bevegelser som kjennetegnes av et ønske om gjøre hinduismen til Indias kulturelle identitet. Hindunasjonalistene ønsker at hinduiske normer skal prege samfunnslivet. Hindunasjonalismen er antimuslimsk.

I India er det ifølge grunnloven fullstendig skille mellom stat og religion. Sekulær religionspluralisme har vært den dominerende ideologien, men hindunasjonalistene har ønsket å forandre dette og vil gjøre India til en hindu-stat.

På 1980 og 1990-tallet ble fundamentalisme brukt for å betegne noen hindugrupper og deres ideologi, men betegnelsen er i faglitteraturen erstattet av hindunasjonalisme.

Historikk

Det største hindunasjonalistiske partiet er Bharatiya Janata Party (forkortet BJP, «Det indiske folkeparti»). Det har spilt en sentral rolle i rikspolitikken siden 1980-tallet, og i 1990-årene fikk det økende oppslutning om et program preget av hinduisk politisk nasjonalisme. De mobiliserte nasjonalt på kravet om bygging av et tempel til guden Rama i Ayodhya der det sto en moské, Babri Masjid. I desember 1992 ble Babri Masjid-moskeen rasert av hindunasjonalister. Dermed blusset religionsfeiden mellom hinduer og muslimer kraftig opp over store deler av India, samt i muslimske nabostater, med tusener av dødsofre. I Pakistan ble mange hindutempler ødelagt og det ble vanskeligere å leve som hindu der.

Antimuslimsk agitasjon karakteriserte BJPs språkbruk. I 1996 fikk partiet flest stemmer ved parlamentsvalget. Etter ny fremgang hadde BJP regjeringsmakt i 1998–2004; i løpet av perioden ble den hindunasjonalistiske retorikken tonet ned. BJP vant regjeringsmakt igjen fra 2014 med Narendra Modi som statsminister på en plattform om økonomisk vekst. BJP og Narendra Modi ble gjenvalgt i parlamentsvalget i 2019. Fra 2014 har det vært omfattende hindufisering av India. Modi har blitt anklaget for ikke å gripe tak i problemet med økende intoleranse i samfunnet, spesielt tilfeller av drap på personer mistenkt for ulovlig handel med kuer for slakting.

Andre bevegelser

Vishva Hindu Parishad (VHP), «Det hinduistiske verdensråd» er en religiøs organisasjon grunnlagt for å forene hinduismens mangfold i 1964. VHP har et globalt nettverk. Det er særlig aktivt i USA og India. I 2002 kunngjorde VHP en «nasjonal tempeldugnad» på tomten i Ayodhya. 58 hinduaktivister døde da et tog med hinduer på vei hjem ble stukket i brann av muslimer. Under omfattende hevnaksjoner ble så rundt 2000 muslimer drept, de fleste i delstaten Gujarat.

Rashtriya Svayamsevak Sangh (forkortet RSS, «Det nasjonale frivillighetskorps») er moderorganisasjon for BJP og VHP og sammen kalles disse tre og lignende organisasjoner for Sangh Parivar (familie av organisasjoner). RSS er en kulturorganisasjon og er den kulturelle delen av Sangh Parivar, VHP den religiøse og BJP den politiske. RSS er kjent for sine uniformerte mønstringer.

En militant gruppe, Bajrang Dal, ble anklaget for en rekke kirkebranner og drap på utenlandske misjonærer i 1999. De har senere angrepet en rekke personer og institusjoner som følger det de oppfatter som ikke-hinduiske normer.

Disse bevegelsene er hindunasjonalistiske og kjemper for at hinduiske normer skal prege samfunnslivet i India og er uttrykk for hinduisk religionsnasjonalisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg