Faktaboks

Også kjent som

Vest-Bengal

Bangla

Uttale
west bengˈal
West Bengal
Kart over India med delstaten West Bengal markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Kolkata
Kolkata er delstatshovedstad i West Bengal.
Tehøsting
Tehøsting på tradisjonelt vis i Darjeeling. Her dyrkes en fjerdedel av Indias te.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

West Bengal er en delstat i India, ved Bengalbukta, som grenser lengst i nord mot Bhutan og Nepal, og i øst mot Bangladesh. Delstaten har et areal på 88 752 kvadratkilometer med 91 348 000 innbyggere (2011). Hovedstaden er Kolkata (Calcutta).

Natur

Størstedelen av West Bengal ligger i Gangesdeltaet. En smal korridor fører helt nord til Himalaya (til grensen mot Sikkim). Klimaet er fuktig og domineres av sommermonsunen, med temperaturer mellom 20 °C og 30 °C og en årlig nedbørmengde på rundt 1500 millimeter.

Befolkning

80 prosent av befolkningen er hinduer. De øvrige er hovedsakelig muslimer, men det finnes enkelte andre minoriteter. Det finnes en rekke ulike folkegrupper i West Bengal (santaler, oraon med flere). Viktigste språk er bengali.

Kolkata (Calcutta) danner, sammen med sine forsteder, det nest største byområdet (etter Mumbai/Bombay) i India med 14 865 000 innbyggere (2015). Andre store byområder (innbyggertall 2011) er Asansol (1,1 millioner) og Durgapur (581 000 innbyggere).

Næringsliv

West Bengal har betydelig risdyrking på elveslettene og nær to tredjedeler av Indias juteproduksjon. I den nordlige delen, omkring Darjeeling, dyrkes en fjerdedel av Indias te. Ellers har delstaten variert jordbruksproduksjon og betydelig fiske. Jute- og annen tekstilindustri er konsentrert til Kolkata-området, kullbrytning og jern- og stålindustrien er konsentrert til Damodardalen, langs grensen mot Bihar. Delstaten har for øvrig bilindustri, kjemisk, maskin- og variert lettindustri samt vannkraftproduksjon.

Historie

West Bengal ble opprettet ved provinsen Bengals deling i 1947. Delstaten bestod opprinnelig av to atskilte deler som ble knyttet sammen ved innlemmelse av en del av delstaten Bihar (1956). Cooch-Behar-staten ble innlemmet i 1950, den franske besittelsen Chandernagore i 1954. Fra 1947 og frem til begynnelsen av 1970-årene hadde West Bengal mottatt cirka 5 millioner muslimske flyktninger fra Øst-Pakistan; dette skapte store administrative og økonomiske vansker for den tettbefolkede staten. I 1971 kom over 8 millioner flyktninger etter krigen i Bangladesh.

Omkring 1970 ble West Bengal flere ganger rammet av uroligheter igangsatt av en ekstremistisk geriljabevegelse (naxalitter), som fortsatt er virksomme. Siden 1977 har West Bengal vært styrt av marxist-dominerte delstatsregjeringer, gjennom 23 år ledet av Jyoti Basu (1977–2000); senere av Buddhadeb Bhattacharjee (2000–2011). Nåværende leder er Mamata Banerjee (2011–), den første kvinnen i dette embetet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg