Maharashtra

Bramhagiri-åser i Sahyadri-fjellkjeden.
Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0
Kart over India med Maharashtra markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Maharashtra er en delstat i India, på vestkysten av Deccan. Delstaten har et areal på 307 690 kvadratmeter med 112 373 000 innbyggere (2011). Hovedstaden er Mumbai (Bombay).

Faktaboks

Uttale
maharˈashtra

Natur

Maharashtra omfatter en kyststripe (Konkan) foran fjellkjeden Western Ghats, som når opp i 1000–1500 meters høyde. I det indre ligger et stort, bølgende lavaplatå som gjennomskjæres av en rekke større elver, blant annet Godavari, Krishna og Bhima. Kystsonen og fjellene får stor nedbør i regntiden om sommeren, mens platået er tørrere. Den mørke, fruktbare lavajorden holder imidlertid godt på fuktigheten. På kysten ligger temperaturen rundt 27 °C på årsbasis, med bare små døgn- og årstidsvariasjoner.

Befolkning

Det offisielle språket er marathi, men gujarati, hindi og telugu snakkes også. De aller fleste er hinduer. Største byer er hovedstaden Mumbai, Pune (Poona) og Nagpur.

Næringsliv

Nær 80 prosent av yrkesbefolkningen driver jordbruk. Det dyrkes ris, bomull og hvete, og på dårligere jord mest hirse, dessuten oljevekster og fôrplanter. Det er betydelig manganutvinning, ellers finnes forekomster av jern, kull, bauxitt og kobber. Maharashtra er sterkt industrialisert, med sterk konsentrasjon av industrien i Mumbai-området. Bomullsindustrien er den eldste og mest kjente, men det finnes også stor kjemisk industri og maskin-, elektro-, glass-, såpe-, sukker- og næringsmiddelindustri. Det er mange trykkerier og filmproduksjon.

Historie

Maharashtra er et gammelt hindurike som ble oppløst i 1310. Da staten Bombay ble delt i 1960, ble den marathi-talende befolkningen samlet i den nye staten Maharashtra; den gujarati-talende delen dannet staten Gujarat.

Et jordskjelv i september 1993 gav store skader med over 10 000 dødsofre. Særlig hardt rammet ble byen Latur i sørøst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg