Caen

Caen, by i nordlige Frankrike, i regionen Normandie, hovedstad i departementet Calvados, ved elven Orne, 15 km fra Den engelske kanal; 110 400 innb. (2006), betydelig vekst etter den annen verdenskrig. Havnen har forbindelse med Den engelske kanal ved Ouistreham gjennom en skipskanal, og brukes vesentlig til transport av stål og jernmalm. Stålindustrien er betydelig, og baserer seg på jernmalm fra feltene i Orne-dalen sør for byen. Industrien for øvrig omfatter produksjon av biler, kjemikalier, elektrisk og elektronisk utstyr, sement m.m. Universitet (grunnlagt 1432, gjenåpnet 1957).

Faktaboks

uttale:

Bybeskrivelse

Mesteparten av byen ble ødelagt under den annen verdenskrig, i kampene juni–juli 1944, men bybildet er ennå vakkert med Place Saint-Sauveur og Rue Saint-Pierre. Bevart er den gotiske Saint-Pierre-kirken (1300-tallet), foruten Saint-Étienne-kirken, der Vilhelm Erobreren er gravlagt sammen med sin hustru, og Sainte-Trinité-kirken, begge typisk normannisk-romanske byggverk fra 1000-tallet. Innenfor de gamle festningsmurene ligger bl.a. Musée des Beaux-Arts med verker av Rubens, Dürer, Rembrandt, Monet o.a. Et fredsmuseum, dels til minne om kampene i 1944, dels allment orientert mot freds- og konfliktspørsmål i nyere tid, ble innviet 1988.

Historie

Caen ble grunnlagt av Vilhelm (1) Erobreren 1066. Byen ble sammen med resten av Normandie erobret 1204 av den franske kongen Filip 2. Okkupert av engelskmennene 1346 og 1417–50. Under revolusjonen var Caen et av girondinernes viktigste støttepunkter. Under den annen verdenskrig var byen okkupert av tyskerne 1940–44. Caen ble bombet og delvis ødelagt av de allierte i 1944.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg