Faktaboks

Cherbourg-en-Cotentin

Cherbourg

Uttale
ʃɛrbˈu:r

Cherbourg-en-Cotentin er en by i det nordvestlige Frankrike, i regionen Normandie, departementet Manche, på nordkysten av halvøya Cotentin. Den har 78 549 innbyggere (2019).

Byen har en rommelig og god havn (3,7 kilometer lang molo) med stor trafikk, blant annet fergeforbindelse til Southampton på den engelske sørkysten. Den har en sterkt befestet orlogshavn og en fiskehavn. Det finnes skipsverft i byen (bygging av tankbåter, oljeplattformer, sjømilitære fartøyer), og det produseres metallvarer, elektronikk og telekommunikasjonsutstyr. Tidligere var byen en viktig havn for Amerikabåtene. Ved la Hague, cirka 25 kilometer nordvest for byen, ligger et gjenvinningsanlegg for atomavfall.

Historie

Cherbourg ligger antakelig på samme sted som romernes Coriallum, på Vilhelm Erobrerens tid kalt Carusburc. Under krigene mellom England og Frankrike var byen stadig utsatt for angrep fra engelskmennene. Ludvig 14. forsøkte å bygge ut krigshavn i Cherbourg. Arbeidet ble gjenopptatt under Ludvig 16. og Napoleon 1., og 1858 kunne Napoleon 3. innvie anleggene i nærvær av dronning Victoria. Cherbourg ble inntatt av amerikanske tropper 27. juni 1944 etter harde kamper, og ble til tross for store ødeleggelser en viktig forsyningshavn for de allierte.

Kommunen Cherbourg ble slått sammen med nabokommunen Octeville i 2000, og byen hadde navnet Cherbourg-Octeville fra 2000 til 2015. Den fikk sitt nåværende navn 1. januar 2016 etter sammenslåing med de fire kommunene Tourlaville, Équeurdreville-Hainneville, Querqueville og La Glacerie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg