Auguste Perret

Faktaboks

Auguste Perret
Uttale
perˈɛ
Født
1874
Død
1954

Auguste Perret. Interiør fra Notre Dame du Raincy (1923), en kirke inspirert av den tidlig-kristne basilika. Glassmaleriene er tegnet av Maurice Denis.

Av /KF-arkiv ※.
Garasje i Rue Ponthieu
Auguste Perret
Av .

Artikkelstart

Auguste Perret var en fransk arkitekt og ingeniør, utdannet ved École des Beaux-Arts i Paris. Han fikk epokegjørende betydning idet han som den første skapte en arkitektur basert på jernbetongens spesielle egenskaper, gjennom å utvikle og utnytte dette materialet i nye konstruksjoner og nye former.

Med sine to brødre Gustav og Claude tegnet han en boliggård i 25 bis Rue Franklin, Paris, som sto ferdig i 1903, og som sannsynligvis er den første boliggård planlagt for og reist av armert betong. Andre av Auguste Perrets byggverk i dette materiale er en garasje i Rue de Ponthieu, Paris (1905) hvor den armerte betongen er utnyttet til å skape en lett og åpen konstruksjon med en stor midthall overdekket med glass. I 1908 arbeidet den unge Charles Édouard Jeanneret-Gris (Le Corbusier) hos Perret, og lærte mye av ham.

Flere av Perrets armerte betongbygg var banebrytende: Théâtre des Champs-Elysées, Paris (1911–1913), et varehus i Casablanca (1915) med tynne skalltak, tekstilfabrikk i Paris (1919) med elegante betongbuer, kirken Notre-Dame-de-Raincy i Avenue de la Resistance nær Paris (1922–1923). Dette er antakelig den første kirke av armert betong, og er særlig kjent for sin utnyttelse av den armerte betongs konstruktive og arkitektoniske muligheter.

Perret tegnet også Palais de Bois (1924) som er en rammekonstruksjon av tre. Han fortsatte med Chapelle d’Arceuil (1928) som er en rammekonstruksjon av armert betong og École Normale de Musique i Paris (1929) som mange regner som et akustisk mesterverk. Perret tegnet dessuten et museum for offentlige arbeider (Musée des Travaux Publics) i Paris (1937) og Amiens jernbanestasjon (1945). Han tegnet også flere boliger, blant annet i rue Franklin i Paris 16e og i Rue Rayounard 51–55, Paris 25e.

Etter 2. verdenskrig fikk Perret i oppdrag å være hovedarkitekten for gjenreisingen av Le Havre. Kjente Perret-bygg her er rådhuset (Hotel de Ville) og kirken St. Joseph, begge tegnet i 1950 og fullført før hans død.

Perret var medlem av Académie Française og kommandør av Æreslegionen. Han ble tildelt Royal Gold Medal i 1948 og AIA Gold Medal i 1952.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Peter Collins: Concrete: The vision of a new Architecture (1959)
  • Bernard Champigneulle: Perret (1959)
  • «Byggekunst» 1949, tillegget s. 9.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg