Leietropper er oppsatte militæravdelinger som mot betaling er stilt til disposisjon for en stat. Ordet brukes også om vervede soldater.

Faktaboks

Også kjent som

leiehær, leiesoldater

Leietropper var vanlige allerede i oldtiden, og i middelalderens kriger utgjorde de den viktigste delen av hærene. I Italia ble førerne av leietroppene kalt condottieri. De tyske leietroppene ble kalt landsknekter. Etter trettiårskrigen begynte fyrstene å utskrive tropper blant sine undersåtter, og hvis en fyrste trengte penger, leide han ofte ut de utskrevne troppene til fremmed land. De første eksemplene på slik utleie forekom i siste halvdel av 1600-tallet. Særlig England og Nederland leide slike tropper. I 1734 påtok således den dansk-norske kongen seg å levere Storbritannia 6000 soldater i løpet av tre år.

Den franske Fremmedlegionen består av individuelt vervede ikke-franske soldater. Sveitsergarden med sveitsiske leiesoldater vokter Paven og Vatikanpalasset i Vatikanstaten.

Etter andre verdenskrig er individuelle leiesoldater først og fremst kjent fra Afrika. Soldatene er gjerne vervet for bestemte oppdrag eller en viss tid.

I Norge er det forbudt å verve personer for fremmed krigstjeneste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg