Livarot

Livarot er en fransk, myk rødkittost av kumelk som opprinnelig kommer fra byen Livarot i Pays d'Auge i Normandie.

Faktaboks

Uttale
-rˈå

Som myke kittmodnede oster flest er den smaksrik og har en sterk aroma som kan minne om både fjøs og røkt kjøtt. Fettinnholdet i tørrstoffet er 40–45 prosent. Skorpen er intens guloransje, noe som kommer av at den er smurt inn med det naturlige fargestoffet annatto, mens selve osten er blekgul med pipaktige hull.

Osten er formet som et lite hjul med vekt på 350–500 gram. Rundt ostens omkrets er det et karakteristisk belte delt i fem bladstrimler. Disse ble opprinnelig laget av bredt dunkjevle; i dag brukes imidlertid som oftest papirstrimler. På grunn av disse strimlene kalles osten også colonel (obersten) på folkemunne.

Osten ystes av , pasteurisert, eller termisert melk. Den ligner pont-l'évêque, selv om den har en annen form.

Livarot har hatt den lokale geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1975 og den europeiske beskyttet opprinnelsesbetegnelse AOP siden 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg