Livarot, fransk kittmodnet ost som opprinnelig kommer fra byen Livarot i Pays d'Auge i Normandie.

Som myke kittmodnede oster flest er den smaksrik og har en sterk aroma som kan minne om både fjøs og røkt kjøtt. Fettinnhold i tørrstoffet er 40–45 prosent. Skorpen er intens guloransj som kommer fra at den er smurt inn med annatto, mens selve osten er blekgul med pipaktige hull.

Den har form som sylindere med vekt på 350–500 gram. Rundt ostens omkrets er det et karakteristisk belte delt i tre til fem bladstrimler av opprinnelig bred dunkjevle; i dag brukes imidlertid som oftest papirstrimler. På grunn av disse strimlene kalles osten også obersten på folkemunne.

Livarot har hatt den lokale geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1975 og den europeiske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP siden 1996. Osten finnes i upasteurisert, pasteurisert, så vel som termisert utgave.  Ligner Pont-l'Évêque om enn ikke i formen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.