PSA Group

PSA eier blant annet Peugeot. Bildet viser en Peugeot 207, 2006-modell.
Peugeot 207
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Citroën C4 Cactus.

Artikkelstart

PSA Group i Paris er et tidligere fransk bilkonsern som eide og produserte bilmerkene Peugeot, Citroën, DS, Opel og Vauxhall. PSA ble fusjonert med Fiat Chrysler Automobiles i januar 2021 for å danne det nye konsernet Stellantis.

Faktaboks

Etymologi
PSA er forkortelse for Peugeot Société Anonyme

Historie

PSA Group ble dannet i 1976 da Peugeot overtok Citroën-fabrikkene. I 1978 solgte Chrysler Corporation sine europeiske merker (først og fremst Simca i Frankrike og Sunbeam i Storbritannia) til PSA Group, og samtlige biler i denne tilveksten fikk navnet Talbot (senere fjernet).

PSA Group inngikk en global allianse med General Motors i 2012, med tanke på bruk av felles plattform og deler i bilproduksjonen. I 2017 tok PSA Group over General Motors virksomhet i Europa, inkludert bilmerkene Opel og Vauxhall.

I oktober 2019 inngikk FCA en avtale om å slå seg sammen med PSA. Fusjoneringen av FCA og PSA var gjennomført i januar 2021. Det nye selskapet har navnet Stellantis og er verdens fjerde største bilkonsern.

Virksomhet

PSA Group har fabrikker i:

Konsernet har også produksjon i samarbeid med andre bilprodusenter ved fabrikkanlegg i blant annet Kina, Japan og Russland. Konsernet lager også scootere, bildeler og driver finansieringsvirksomhet.

PSA Group solgte i 2018 tilsammen omkring 3,9 millioner personbiler og lette nyttekjøretøy, hadde en omsetning på 74 milliarder euro, og omkring 211 000 ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg