Faktaboks

Guy de Maupassant
Henri René Albert Guy de Maupassant
Uttale
måpasˈã
Født
5. august 1850
Død
6. juli 1893

Guy de Maupassant

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Guy de Maupassant var en fransk forfatter. Man har diskutert om han bør regnes som realist eller naturalist. Han var nært knyttet til Gustave Flaubert, som hadde lært ham presis, objektiv gjengivelse av realistiske detaljer. Han delte ikke Émile Zolas teoretiske oppfatninger eller tro på at litteraturen kunne forandre samfunnet, men som naturalistene skildret han menneskene som deler av prosesser de selv ikke kunne styre.

Maupassant skrev romaner, blant annet Bel-Ami (1885), men hans virkelige berømmelse hviler på hans mange fortellinger og noveller, blant annet Boule de suif (1880), Mademoiselle Fifi (1883) og Contes et nouvelles (1885). Han skildrer gjerne trivielle skjebner på en pessimistisk måte. Fremstillingsformen er ofte preget av ironisk distanse og «svart» humor, og av en sterk følelse av at tilværelsen er uten mening, men likevel ikke uten medfølelse for livets tapere. Ved sin interesse for det irrasjonelle og makabre peker han frem mot litteraturen like før 1900.

Maupassant levde i angst for en sinnssykdom som til slutt overmannet ham. De fleste av bøkene hans er oversatt til norsk, og mange er filmatisert, også for fjernsyn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg