D-dagen

D-dagen var kodenavn på den første dagen i den hemmelige, allierte invasjonen i Frankrike under den andre verdenskrig, 6. juni 1944.

Invasjonen i Normandie er en av de største militære operasjoner som er gjennomført. Kodenavnet var «Operasjon Overlord». Operasjonen ble ledet av den amerikanske general Eisenhower, mens den britiske general Montgomery ledet bakkestyrkene. Invasjonen tok til ved daggry og begynte med flydropp av soldater for å beskytte flankene.

I alt 24 000 fallskjermsoldater ble satt inn den første dagen, amerikanske styrker i vest og britiske i øst. Om lag 7000 skip stod for troppetransport og landsetting av cirka 156 000 infanterisoldater på fem steder på strendene med kodenavnene Utah (US 4. divisjon), Omaha (US 1. divisjon), Gold (britiske 50. divisjon), Juno (kanadiske 3. divisjon) og Sword (britiske 3. divisjon).

Styrkene fikk flystøtte fra i alt 5400 jagerfly og 3000 bombefly, som gjennomførte over 14 000 turer den første dagen. Den norske innsatsen bestod av to jagerflyskvadroner, ti marinefartøy og 43 handelsfartøy.

På tross av den voldsomme innsatsen var den tyske Atlanterhavsvollen sterk, og de allierte styrkene møtte hard motstand. Men i løpet av dagen klarte de å opprette tre små brohoder i Normandie. Etter seks dager holdt de allierte en sammenhengende kyststrekning på 95 km, de hadde landsatt cirka 300 000 mann og brøt gjennom tyskernes Atlanterhavsvoll. Etter en måned stod cirka en million allierte soldater på fransk jord.

Invasjonen i Normandie betød begynnelsen til slutten på den andre verdenskrig. Fra Normandie gikk allierte styrker videre til Paris og Belgia før invasjonen i Tyskland. Operasjonen ble vellykket, men var risikabel, og var nær ved å mislykkes den første dagen.

  • Beevor, Antony: D-dagen : slaget om Normandie, 2009, isbn 978-82-525-7168-4, Finn boken
  • Tamelander, Michael & Niklas Zetterling: D-dagen: invasjonen i Normandie 1944, 2004, isbn 82-430-0328-2, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

24. april 2009 skrev Glenn Lorentzen

Ifølge Dietrich Schwanitz' bok "Dannelse - Alt du må vite" skriver han på side 187 at D-dagen står for Debarcation Day, dvs Landgangsdagen. Selv om det "alle" steder står at d-dagen står for Day-dagen, fremstår Schwanitz' forklaring mer naturlig.

16. september 2009 svarte Yngve Jarslett

I forbindelse med 6. juni 1944 kan nok Debarcation Day virke logisk, men begrepet D-day er ikke unikt for denne dagen selv om det kanskje ikke kommer så tydelig frem av artikkelen og står som artikkelen korrekt sier for Day-day.

4. mars 2011 skrev Erik Bredal

"Invasjonen i Normandie er en av de største militære operasjoner som er gjennomført. Kodenavnet var «Operasjon Overlord»."

Er ikke den korrekte kodenavnet "Operasjon Neptune"?
Operasjon Overlord var vel kodenavnet for befrielsen av Nordvest-Europa. Det var Operasjon Neptune som var den allierte invasjonen i Normandie 6. juni 1944, også kalt "D-dagen".

Eller tar jeg helt feil?

29. april 2011 svarte Yngve Jarslett

«Overlord» er som korrekt skrevet i artikkelen kodenavnet for invasjonen av Normandie, «Neptune» var kodenavnet for marinens operasjoner i forbindelse med invasjonen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.