D-dagen. Landgangen på Normandie-kysten 6. juni 1944 var tidenes største amfibieoperasjon. Fotografiet er fra Omaha Beach, et av amerikanernes brohoder, under første fase av landgangen. Det er tatt fra en erobret tysk stilling.

Av /KF-arkiv ※.

Britiske tropper under landgangen i Normandie 6. juni 1944. Troppene vader i land på Sword Beach. Foto: No 5 Army Film & Photographic Unit Mapham J (Sgt). Eies av Imperial War Museum, tilgjengelig under IWM Non-Commercial Licence.

.
Lisens: fri
Canadiske soldater på en stridsvogn nær Caen, Calvados, Normandie, juni 1944.

Artikkelstart

D-dagen er et mye brukt navn på den første dagen i den hemmelige, allierte invasjonen av Frankrike under den andre verdenskrig, 6. juni 1944.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk D-day (egentlig forkortelse for Day-day, uspesifisert dag da noe skal skje)

På D-dagen skjedde landgangen i Normandie, med kodenavnet «Operasjon Neptune». Dette var starten på invasjonen av Normandie, som ble fullført i august, med kodenavnet «Operasjon Overlord». Sistnevnte er en av de største militære operasjoner som er gjennomført. Landgangen ble ledet av den amerikanske general Eisenhower, mens den britiske general Montgomery ledet bakkestyrkene. Invasjonen tok til ved daggry og begynte med flydropp av soldater for å beskytte flankene.

I alt 24 000 fallskjermsoldater ble satt inn den første dagen, amerikanske styrker i vest og britiske i øst. Om lag 7000 skip stod for troppetransport og landsetting av cirka 156 000 infanterisoldater på fem steder på strendene med kodenavnene Utah (US 4. divisjon), Omaha (US 1. divisjon), Gold (britiske 50. divisjon), Juno (kanadiske 3. divisjon) og Sword (britiske 3. divisjon).

Styrkene fikk flystøtte fra i alt 5400 jagerfly og 3000 bombefly, som gjennomførte over 14 000 turer den første dagen. Den norske innsatsen bestod av to jagerflyskvadroner, ti marinefartøy og 43 handelsfartøy.

På tross av den voldsomme innsatsen var den tyske Atlanterhavsvollen sterk, og de allierte styrkene møtte hard motstand. Men i løpet av dagen klarte de å opprette tre små brohoder i Normandie. Etter seks dager holdt de allierte en sammenhengende kyststrekning på 95 km, de hadde landsatt cirka 300 000 mann og brøt gjennom tyskernes Atlanterhavsvoll. Etter en måned stod cirka en million allierte soldater på fransk jord.

Invasjonen i Normandie betød begynnelsen til slutten på andre verdenskrig. Fra Normandie gikk allierte styrker videre til Paris og Belgia før invasjonen i Tyskland. Operasjonen ble vellykket, men var risikabel, og var nær ved å mislykkes den første dagen.

Les mer i Store norske leksikon

Planleggingen av D-dagen i Hovedkvarteret for de allierte styrkene i Europa, SHAEF. Foran fra venstre: Arthur W. Tedder, Dwight D. Eisenhower og Bernard Montgomery; Bak fra venstre: Omar Bradley, Bertram H. Ramsay, Trafford Leigh-Mallory og Walter Bedell Smith.
Offisielt britisk fotografi.

Litteratur

  • Beevor, Antony (2009). D-dagen : slaget om Normandie. isbn 978-82-525-7168-4, Finn boken
  • Tamelander, Michael & Niklas Zetterling (2004). D-dagen: invasjonen i Normandie 1944. isbn 82-430-0328-2, Finn boken

Kommentarer (4)

skrev Glenn Lorentzen

Ifølge Dietrich Schwanitz' bok "Dannelse - Alt du må vite" skriver han på side 187 at D-dagen står for Debarcation Day, dvs Landgangsdagen. Selv om det "alle" steder står at d-dagen står for Day-dagen, fremstår Schwanitz' forklaring mer naturlig.

svarte Yngve Jarslett

I forbindelse med 6. juni 1944 kan nok Debarcation Day virke logisk, men begrepet D-day er ikke unikt for denne dagen selv om det kanskje ikke kommer så tydelig frem av artikkelen og står som artikkelen korrekt sier for Day-day.

skrev Erik Bredal

"Invasjonen i Normandie er en av de største militære operasjoner som er gjennomført. Kodenavnet var «Operasjon Overlord»."Er ikke den korrekte kodenavnet "Operasjon Neptune"?Operasjon Overlord var vel kodenavnet for befrielsen av Nordvest-Europa. Det var Operasjon Neptune som var den allierte invasjonen i Normandie 6. juni 1944, også kalt "D-dagen".Eller tar jeg helt feil?

svarte Yngve Jarslett

«Overlord» er som korrekt skrevet i artikkelen kodenavnet for invasjonen av Normandie, «Neptune» var kodenavnet for marinens operasjoner i forbindelse med invasjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg