Le Havre

Sentrum av byen med Espace Oscar Niemeyer

Le Havre
Av .
Stranden med Sainte-Adresse i bakgrunnen
Le Havre
Av .
I St. Josephs kirke i Le Havre (1949–1956) sporer vi Auguste Perrets evne til å uttrykke et klassisistisk grunnkonsept med nye virkemidler.

Artikkelstart

Le Havre er en by i Frankrike, i regionen Normandie, i departementet Seine-Maritime. Byen har 168 290 innbyggere (2019), med forsteder 268 912 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale

lə a:vr

Le Havre er Frankrikes nest største havneby (etter Marseille), og befinner seg ved utløpet av elven Seine.

Byen ble grunnlagt av Frans 1 i 1517, først under navnet Ville Françoise de Grâce, deretter Le Havre («havnen») de Grâce, og etter Den franske revolusjon bare Le Havre. Byen sendte tidlig skuter til torskefiskeriene ved Newfoundland og hvalfangsten ved Spitsbergen. I 1672 ble byen hovedsete for det franske ostindiakompani. Under Napoleonskrigene var Le Havre en betydelig flåtebase.

Folketallet i byen økte mye på 1800- og 1900-tallet takket være betydelig økonomisk vekst. Under den første verdenskrig ble byen en viktig forsyningshavn for de allierte styrkene på vestfronten og sete for den belgiske eksilregjeringen.

Under den andre verdenskrig ble Le Havre utsatt for betydelige bombeangrep fra de allierte, og i september 1944 ble hele sentrum av byen lagt i ruiner etter et omfattende angrep fra britiske bombefly da flere tusen av byens innbyggere ble drept. Etter krigen ble store deler av byen gjenreist etter en plan av arkitekten Auguste Perret. Den rekonstruerte delen av byen ble i 2005 ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Le Havre er fremdeles en viktig industriby med bilindustri (Renault), petrokjemisk industri, oljeraffinerier, elektroteknisk industri, aeronautisk industri med mer. Byens universitet ble grunnlagt i 1986.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg