Den engelske kanal

Doverstredet, det smaleste punktet i Den engelske kanal.

/Visible Earth/NASA.

Nederst i bildet er Frankrike, og Doverstredet sees litt til venstre for midten av bildet.

Av /NASA.

Den engelske kanal er en arm av Atlanterhavet som skiller Storbritannia fra Europas fastland.

Faktaboks

også kjent som:
engelsk The English Channel
fransk La Manche

Den engelske kanal er 640 km lang. Bredden er sterkt varierende, fra 160 km lengst i vest til det vel 30 km brede Doverstredet ved Dover (på engelsk Strait of Dover, på fransk Pas de Calais) i øst. Dybden i Den engelske kanal er liten. I vest er den vel 100 meter, med en inntil 171 meter dyp renne utenfor kysten av Normandie. I øst er den bare 35–55 meter, ett enkelt sted 63 meter. Forskjellen mellom høyvann og lavvann er 7,9 meter ved Boulogne, vel 6 meter ved Ouessant.

Den engelske kanal er ikke et gammelt havområde. Så sent som under siste istid løp et dalføre noenlunde midt i det som nå er Den engelske kanalen, med en elv i dalbunnen og sideelver fra begge kanter. Da jordskorpa i dette område ble trykket ned, kom dalstrøket under vann, og har vært det siden.

Tunnel

Tunnel under kanalen ble foreslått allerede på 1700-tallet. Senere propaganderte mange andre ingeniører for sine idéer, men først i 1966 ble det fattet endelig vedtak om å bygge en tunnel. Dette resulterte i Eurotunnelen som ble åpnet i 1994.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg