Camembert, berømt fransk hvitmuggost av delvis skummet kumelk, opprinnelig fra Normandie, nå produsert over hele den vestlige verden, også i Norge. Ostens opprinnelse er usikker, men det er generelt akseptert at det var bondekona Marie Harel, født 1761 i Crouttes i departementet Orne, som fant den opp. I nabobyen Vimoutiers ble en statue av henne reist i 1928. 

Osten tilvirkes på i alt ti meierier i Normandie, hvorav to er gårdsysterier. Årlig volum er i overkant av 5 000 tonn ferdig ost.

Osten formes som en ca. tre cm høy sylinder med diameter på ca. tolv cm. Den modnes minimum 21 dager i kjellertemperatur ved hjelp av melkesopp som finnes naturlig i melken, hvitmuggen Penicillium candidum som sprøytes på overflaten, samt Brevibacterium linens. Osten er overmoden når ammoniakklukt kommer.

Overflaten er gjerne hvit og fløyelsaktig på industrivarianter, mens oransjerøde flekker og rynker gjerne er et kvalitetstegn for upasteuriserte varianter. Ostens indre skal være gulhvit uten blærer og smøremyk uten å renne. Fettinnhold i tørrstoffet er 45 – 50 prosent.

Kun oster merket Camembert de Normandie og ystet av upasteurisert melk har den europeiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP (se PDO),  en beskyttelse den har hatt siden 1983. I begynnelsen som AOC, den franske opprinnelsesbeskyttelsen, men senere gjort om til AOP.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.