(Channel Islands) fr. Îles Normandes, øygruppe i Den engelske kanal, ca. 130 km sør for England, vest for den franske Cotentinhalvøya, tilhører den britiske krone, men er formelt ikke en del av Storbritannia; 194 km2 med ca. 155 500 innb. (2004).

Øygruppen består av de større øyene Jersey (116 km2 med 90 500 innb. 2004) og Guernsey (65 km2 med 65 000 innb. 2004). Til Guernsey hører de noe mindre Alderney (8 km2) og Sark (5 km2) og noen småøyer.

Øyene består av metamorfe, granittiske og vulkanske bergarter som er jevnet ned til flate platåer. Bratte kyster.

Klimaet er mildt og solrikt, og frost forekommer bare sjelden om vinteren. Middeltemperatur i St. Hélier på Jersey er 6,5 °C i februar og 18 °C i august; årlig nedbørmengde er 700–800 mm. Store tidevannsforskjeller.

Største byer er St. Hélier på Jersey (28 300 innb. 2001) og St. Peter Port på Guernsey (16 500 innb. 2001). Fransk er offisielt språk på Jersey, engelsk på Guernsey, men engelsk er hovedspråket. I enkelte landdistrikter på Jersey og Guernsey samt på Sark, tales fortsatt en gammel normannisk dialekt.

Kanaløyene har stor avling av tidligpoteter, tomater, grønnsaker, blomster og frukt. Også husdyrbruket står høyt, og de to største øyene har hver sin kjente kveg-rase. Turisttrafikken er en viktig inntektskilde, spesielt på Jersey. Fiske og granittbryting var tidligere viktige næringer. Det lave skattenivået har trukket til seg mange velstående innflyttere, vesentlig fra Storbritannia, og en rekke utenlandske selskaper har av skattemessige grunner latt seg registrere på øyene.

Det er skips- og flyruteforbindelser med England og Frankrike, særlig hyppige om sommeren.

Kronen er representert ved en Lieutenant-Governor (stattholder og militær øverstbefalende), som har én stemme, men ingen vetorett, i statsforsamlingene (de lokale parlamenter). Lover vedtatt i det britiske parlament har ikke uten videre gyldighet på Kanaløyene, der gammel normannisk sedvanerett gjelder og innbyggerne har gunstige skatteregler. Handel med Storbritannia regnes fra 1958 som innenrikshandel. Storbritannia ivaretar landets forsvar og utenriksforbindelser, herunder forholdet til EU. Kanaløyene er ikke medlemmer av EU, men er tilknyttet EU gjennom et avtaleverk.

Administrativt faller Kanaløyene i to autonome deler (bailiwicks): Jersey og Guernsey med øvrige øyer.

Kanaløyene var den eneste del av hertugdømmet Normandie England beholdt etter 1204. Fra 1940 til mai 1945 var Kanaløyene okkupert av tyskerne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.