Rollo

Faktaboks

Rollo
Født
846
Død
931
Omtrentlige fødsels- og dødsår

Artikkelstart

Rollo var en vikinghøvding av norsk eller dansk herkomst, som etablerte en bosetning i Nord-Frankrike, det senere Normandie. Hans herredømme i området ble akseptert av den franske kongen Karl den Enfoldige i 911 og Rollos etterkommere ble etterhvert hertuger av Normandie og, fra 1066, konger av England.

Debatten om Rollos opphav raste mellom danske og norske historikere på begynnelsen av 1900-tallet. Idag finnes det fortsatt ingen kilder som med sikkerhet slår fast om Rollo var dansk eller norsk.

Rollo i historiske kilder

Den tidligste kilden som nevner Rollos forhistorie er Dudo av St-Quentins Historia Normannorum (skrevet mellom 996 og 1015). Dudo jobbet nært med hertug Rikard 1 av Normandie og omtaler Rollo som en dansk høvding. William av Jumièges nevner Rollo i Gesta Normannorum Ducum (skrevet før 1060). Han skriver at Rollo var fra Fakse i Danmark.

Den norsk-islandske historietradisjonen hevder imidlertid at Rollo var identisk med den norske vikinghøvdingen Gange-Rolv som ble landsforvist av Harald Hårfagre. Den eldste kilden for dette er Historia Norwegie som er fra slutten av 1100-tallet. En annen interessant kilde er den walisiske krøniken Vita Griffini Filii Conani fra 1137 som hevder at Rollo var bror av Harald Hårfagre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg