Faktaboks

Rollo
Født
846
Død
931
Levetid - kommentar
Omtrentlige fødsels- og dødsår
Bilde av statuen av Rollo sammen med de 6 hertugene av Normandie, på torget i byen Falaise, Frankrike

Rollo var en vikinghøvding av norsk eller dansk herkomst, som etablerte en bosetning i Nord-Frankrike, det senere Normandie. Hans herredømme i området ble akseptert av den franske kongen Karl den Enfoldige i 911 og Rollos etterkommere ble etterhvert hertuger av Normandie og, fra 1066, konger av England.

Debatten om Rollos opphav raste mellom danske og norske historikere på begynnelsen av 1900-tallet. Idag finnes det fortsatt ingen kilder som med sikkerhet slår fast om Rollo var dansk eller norsk.

Rollo i historiske kilder

Den tidligste kilden som nevner Rollos forhistorie er Dudo av St-Quentins Historia Normannorum (skrevet mellom 996 og 1015). Dudo jobbet nært med hertug Rikard 1 av Normandie og omtaler Rollo som en dansk høvding. William av Jumièges nevner Rollo i Gesta Normannorum Ducum (skrevet før 1060). Han skriver at Rollo var fra Fakse i Danmark.

Den norsk-islandske historietradisjonen hevder imidlertid at Rollo var identisk med den norske vikinghøvdingen Gange-Rolv som ble landsforvist av Harald Hårfagre. Den eldste kilden for dette er Historia Norwegie som er fra slutten av 1100-tallet. En annen interessant kilde er den walisiske krøniken Vita Griffini Filii Conani fra 1137 som hevder at Rollo var bror av Harald Hårfagre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg