New York State omfatter en rekke ulike naturgeografiske regioner. Dominerende landskapstrekk er Great Appalachian Valley i øst med Lake Champlain og Hudson River.

Området vest for Hudson River og sør for Mohawk River tilhører Appalachene. Dette området, som til sammen utgjør halvparten av statens areal, omfatter bl.a. de opptil 1281 m høye Catskill Mountains og det vakre innsjødistriktet Finger Lakes. Ved Lake Erie finnes en smal, ved Lake Ontario en bredere kystslette.

Mellom St. Lawrencedalen i vest og Lake Champlain i øst ligger Adirondack Mountains, som er skilt fra Catskill Mountains i sør av Mohawkdalen. Fjellene er strukturelt forskjellige fra Appalachene, og når i Mount Marcy 1629 moh. (delstatens høyeste punkt).

Mohawk har utløp i Hudson River, som kommer fra Lake Champlain og renner ut i Atlanterhavet ved New York City. Nedenfor sammenløpet med Mohawk danner Hudson et bredt dalføre, som skiller Catskill- og Adirondackfjellene fra Taconic Mountains i øst.

Tallrike sjøer, særlig i Adirondack Mountains og i vest (Finger Lakes), vitner om istidens utforming av landskapet. Long Island og Staten Island hører til den atlantiske kystslette.

Klimaet er fuktig kontinentalt. Været bestemmes av to kontinentale luftmasser: en varm, fuktig luftstrøm fra sørvest og en kald, tørr luftstrøm fra nordvest.

Omkring 45 % av arealet er skogkledd (mest løvskog).

New York har et stort antall state parks og to store skogreservater.

I august 2011 ble New York rammet av den tropiske stormen Irene som medførte store materielle ødeleggelser og tap av mange menneskeliv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.