Faktaboks

York
Uttale
jå:k
York

York i Storbritannia. Parti fra byen med katedralen (the Minster) i bakgrunnen. Til venstre en del av den gamle bymuren. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

York er en by og samvirkemyndighet i North Yorkshire fylke i England, Storbritannia, der elvene Ouse og Foss møtes, 35 kilometer nordøst for Leeds. Byen har et areal på 272 kvadratkilometer og hadde 198 051 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Næringsliv

York er et viktig jernbaneknutepunkt. Industrien inkluderer produksjon av jernbanevogner, maskiner, sjokolade og instrumenter. Byens mange middelalderkirker og andre historiske minnesmerker har dannet grunnlag for en betydelig turistnæring. York er en populær destinasjon blant briter og besøkende fra Frankrike, Kina, Tyskland og USA.

Historie

York Minster
Etter at tidligere katedraler var blitt rasert av norske og danske vikinger, og senere av normannerne, ble den mektige katedralen York Minster påbegynt i 1220. Kirken ble innviet i 1472. Den inntar en dominerende plass i bybildet.

York er katedralbyen til erkebiskopen av York og var historisk den kirkelige hovedstaden i Nord-England. York var også hovedstad i det historiske grevskapet Yorkshire. National Railway Museum åpnet i 1975 og har blant mye annet utstilt lokomotivet The Mallard, som satte fartsrekord for damplokomotiv i 1938 med 202 kilometer i timen.

Byen har en rekke museer ut over det nasjonale jernbanemuseet: Jorvik vikingmuseum og det omfattende Slottsmuseet med velbevarte gatemiljøer fra ulike tidsepoker. Om lag fire kilometer av bymuren er bevart. Opprinnelig ble den bygd av romerne, men dagens mur er fra middelalderen.

Innenfor bymurene er det bevart mange gamle byggverk, 21 middelalderkirker og først og fremst den praktfulle katedralen the Minster, som omfatter deler fra 600-tallet, men som i hovedsak er reist om lag 1220–1475. Katedralen, som er spesielt kjent for de mange glassmaleriene, er Nord-Europas største gotiske katedral. Den ble sterkt brannskadet under en påsatt brann i 1829. I 1984 var det en brann i det søndre tverrskipet, som ble betydelig skadet. Det finnes også en Olavskirke fra 1000-tallet. Slottet, nå County Hall, er fra 1000-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg