York - by i Storbritannia

York i Storbritannia. Parti fra byen med katedralen (the Minster) i bakgrunnen. Til venstre en del av den gamle bymuren. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

York av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

York, by i Storbritannia, England, Yorkshire, der elvene Ouse og Foss møtes, 35 km nordøst for Leeds; 129 000 innb. (2004). Viktig jernbaneknutepunkt. Industrien inkluderer produksjon av jernbanevogner, maskiner, sjokolade, instrumenter m.m. Byens mange middelalderkirker og andre historiske minnesmerker har dannet grunnlag for en betydelig turistnæring.

Faktaboks

Uttale
jå:k

Erkebispesete, universitet (1963). Byen har en rekke museer, bl.a. det nasjonale jernbanemuseet, Jorvik vikingmuseum og det omfattende Slottsmuseet med bl.a. velbevarte gatemiljøer fra ulike tidsepoker. Ca. 4 km av bymuren er bevart. Opprinnelig ble den bygd av romerne, men dagens mur er fra middelalderen. Innenfor bymurene er det bevart mange gamle byggverk, bl.a. 21 middelalderkirker, først og fremst den praktfulle katedralen (the Minster), som omfatter deler fra 600-tallet, men som i hovedsaken er reist ca. 1220–1475. Katedralen, som spesielt er kjent for de mange glassmaleriene, er Nord-Europas største gotiske katedral. Den ble sterkt brannskadet i en påsatt brann 1829. 1984 var det en brann i det søndre tverrskipet, som ble betydelig skadet. Det finnes også en Olavskirke (St. Olave's) fra 1000-tallet. Slottet, nå County Hall, er fra 1000-tallet.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg