New Jersey.

Geoatlas. Begrenset gjenbruk

New Jersey, (navn etter kanaløya Jersey), forkortet NJ eller N.J. (ofte kalt The Garden State, 'Hagestaten', sikter til den store produksjon av grønnsaker), delstat i USA, ved atlanterhavskysten, mellom Delaware Bay og Delaware River i vest og Atlanterhavet og Hudson River i øst, grenser i nord mot delstaten New York; 22 590 km2 med 8 685 900 innb. (2007). Hovedstad: Trenton.

Mesteparten av New Jersey hører til den atlantiske kystslette, som strekker seg langs USAs østkyst fra Cape Cod (Massachusetts) til Mexicogolfen. Jordbunnen består her av sand og leire, med store sumpmarker nærmest kysten. Selve kysten danner en lagunekyst, avstengt av sandbanker. Den nordvestre delen tilhører Appalachene og gjennomskjæres av smale, parallelle bakkedrag med retning nordøst–sørvest; høyest er Kittatinny Mountains som i High Point når 550 moh. Delaware River, som danner vestgrensen mot nabostaten Pennsylvania, bryter seg gjennom fjellene i en trang kløft (Delaware Water Gap) før den renner ut på kystsletta.

Klimaet er maritimt temperert. Ca. 40 % av arealet er skogkledd, vesentlig løvskog, på sandjord også furu (Pine Barrens).

New Jersey var opprinnelig befolket av delawareindianere. Den europeiske kolonisasjonen begynte i 1620-årene, og nådde et tallmessig høydepunkt mellom 1850 og 1930 med store grupper av italienske, russiske og tyske innvandrere. Etter den annen verdenskrig flyttet mange svarte fra sørstatene til New Jersey. I 2000 var 66 % av befolkningen hvite, 13,4 % svarte, 5,7 % asiater og 13,3 % spansktalende. Siden slutten av 1960-årene har befolkningstilveksten vært lav. Folketallet økte i perioden 1990–2000 med 13 % (USA: 8,6 %).

New Jersey er den tettest befolkede delstat i USA og sammen med California den mest urbaniserte, med 94,4 % av befolkningen bosatt i byer. Bosetningen er imidlertid svært ujevnt fordelt rent geografisk, idet 3/4 av befolkningen bor i nordøst og hører til Stor-New York. Her ligger byene Newark, Jersey City, Paterson og Elizabeth. Et annet større byområde som omfatter nærmere 1/5 av befolkningen, strekker seg langs Delaware River fra hovedstaden Trenton til Camden, og tilhører Philadelphia-regionen.

New Jersey er en av USAs viktigste industristater. Thomas Edison etablerte sitt oppfinnerlaboratorium i Menlo Park i 1876. Industrien omfatter store kjemiske fabrikker, oljeraffinerier, bil-, fly-, næringsmiddel-, tekstil- og maskinfabrikker, fremstilling av elektronikk, maskinverktøy, konfeksjon, gummi- og lærvarer m.m. Mesteparten av industrien ligger i nordøst og er knyttet til New York City. Den andre større industrikonsentrasjonen ligger langs Delaware River, mellom Trenton til Camden, og er integrert i Philadelphia-regionen. Jordbruket preges av nærheten til de store markedene i byene. I sør dyrkes grønnsaker, poteter, frukt, hagebær og blomster, i nord drives mer melke-, egg- og kornproduksjon.

Newark og Elizabeth er viktige havnebyer; havneanleggene administreres som en del av Port of New York. Tilsvarende er havneanleggene i Camden integrert i Philadelphias havn.

Atlantic City er en av USAs ledende bade- og kongressbyer, og har (fra 1978) de eneste lovlige spillekasinoene på den amerikanske østkysten. Det finnes en rekke institusjoner for høyere utdanning og forskning, bl.a. statsuniversitetet (Rutgers University) med avdelinger i New Brunswick (grunnlagt 1766), Camden og Newark, og Princeton University (grunnlagt 1746).

Den første europeiske bosetningen i New Jersey fant sted 1623, da nederlendere slo seg ned ved Hudson River. Svenske (og finske) innvandrere etablerte en handelsstasjon ved Delaware (Nya Sverige) i 1638. Nederlenderne tok den svenske kolonien 1655, men mistet alt til engelskmennene i 1664. Området ble i 1676 delt i de to koloniene Øst- og Vest-New Jersey, eid henholdsvis av den britiske adelsmannen Sir George Carteret og en gruppe kvekere. Delingen varte til 1702 da New Jersey ble sammensluttet til én koloni under New Yorks jurisdiksjon, 1738 egen koloni, fra 1787 stat (den 3. stat som ratifiserte USAs grunnlov).

New Jersey sender 2 senatorer og 12 representanter til Kongressen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.