Faktaboks

Hudsonelva

Hudson-elva

Hudson River

Uttale
hˈʌdsn
Hoboken
Ved Hudson River ligger blant annet Hoboken.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Hudsonelva er en elv i USA, og den viktigste elva i delstaten New York. Den kommer fra Adirondack Mountains og munner ut i Long Island-sundet mellom Manhattan og Jersey City. Elva er 507 kilometer lang, med et nedbørsfelt nær 35 000 kvadratkilometer.

Elveløp

Fra Troy, 245 kilometer ovenfor munningen, renner Hudsonelva dyp og rolig og er farbar for mindre skip, og tidevannsstrømmen når hit. Fra Albany 15 kilometer lenger ned er den mudret opp til åtte meter dyp og er farbar for havgående fartøyer.

Bielver, sjøer og kanaler

Største bielv er Mohawk, som fra vest renner ut i Hudsonelva like ovenfor Troy. Ved en rekke kanaler er Hudsonelva og Mohawk satt i forbindelse med elver og sjøer i nord og vest (fra 1797). Hudsons øvre løp er knyttet til Saint Lawrence-elva gjennom Champlain-kanalen (1823) og Chambly-kanalen (1843). Fra Mohawk-elva fører Oswego-kanalen til Ontariosjøen og Eriekanalen til Eriesjøen.

Hudson- og Mohawk-dalen er den viktigste transportveien fra innlandet til kysten og har vært en betydelig faktor i New Yorks vekst, og åpningen av Erie-kanalen, som er åpen åtte måneder i året, fikk avgjørende betydning for koloniseringen av Midtvesten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg