Vermont.

Geoatlas. Begrenset gjenbruk

Vermont, forkortet VT eller Vt., er en delstat lengst nordvest i New England i USA. Delstaten har et areal på 24 900 km2, og er med 623 657 innbyggere USAs nest minste delstat i folketall, etter Wyoming (US Census, 2017). Hovedstaden er Montpelier.

Navnet er av fransk Vert Mont, 'grønt fjell', som de første franske kolonister kalte området på grunn av de eviggrønne bartrær som dekker store deler av fjellområdene. Vermont er ofte kalt The Green Mountain State.

Green Mountains løper nord–sør gjennom delstaten, med topper opp til 1339 moh. i Mount Mansfield i nord. Det avrundede fjell- og åslandskapet skiller lavlandet omkring Champlainsjøen i vest fra dalføret langs Connecticut i øst, grenseelven mot New Hampshire. De fleste elvene drenerer mot Champlainsjøen, som har avløp til Saint Lawrence River gjennom Richelieu River. For øvrig finnes det over 400 innsjøer. 3/4 av arealet er skogkledd.

Klimaet er kontinentalt, med betydelige temperaturvariasjoner mellom sommer og vinter. Vinteren er kald, med store snømengder, sommeren ganske varm. Middelverdier i Burlington er –8,3 °C i januar, 21,1 °C i juli og 820 mm nedbør.

Av innbyggerne er 92,9 prosent regnet som hvite, 1,9 prosent hispanic og 1,4 prosent svarte. Bare 1/3 av befolkningen bor i byer. Største by er Burlington ved Champlainsjøen. Vermont har et viktig innslag av franskkanadiere. Viktigste kirkesamfunn er protestanter, katolikker, metodister og baptister.

Bare rundt 15 prosent av arealet er oppdyrket og husdyrhold er viktig. Det dyrkes fôrvekster, poteter og epler. De store skogene med gran, furu og lønn gir grunnlag for betydelig tre- og treforedlingsindustri, samt en viktig boktrykkingsindustri. Landets største produksjon av lønnesukker. Dessuten fabrikkeres maskinverktøy og elektroniske komponenter.

Av mineraler utvinnes særlig granitt, marmor og skifer. Vermont har vakker natur med mange sjøer og gode ski- og vintersportsmuligheter som trekker mange turister. En økende del av befolkningen arbeider i servicenæringer.

Vermont ble besøkt av Samuel de Champlain i 1609, og fra 1724 kolonisert fra New England. I 1777 ble Vermont grunnlagt som den frie republikk New Connecticut. Navnet ble senere forandret til Vermont.

Vermont var den første staten som avskaffet slaveriet i 1777 og ble først nektet adgang til unionen. I 1791 ble Vermont opptatt i unionen som den 14. staten, som en selvstendig og suveren stat som verken hørte til de opprinnelige 13 amerikanske stater eller Storbritannia.

Delstaten har et utstrakt lokaldemokrati og mange byer avgjør politiske spørsmål ved allmannamøter (direkte demokrati). Vermont sender to senatorer og én representant til kongressen i Washington D.C.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.