Faktaboks

Også kjent som
forkortet VT og Vt.
Uttale
vəmˈånt

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vermont.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vermont er en delstat lengst nordvest i New England i USA. Delstaten har et areal på 24 900 kvadratkilometer, og er med 643 077 innbyggere USAs nest minste delstat i folketall, etter Wyoming (US Census, 2020). Hovedstaden er Montpelier.

Navnet er av fransk Vert Mont, 'grønt fjell', som de første franske kolonister kalte området på grunn av de eviggrønne bartrær som dekker store deler av fjellområdene. Vermont er ofte kalt The Green Mountain State.

Natur og klima

Green Mountains løper nord–sør gjennom delstaten, med topper opp til 1339 meter over havet i Mount Mansfield i nord. Det avrundede fjell- og åslandskapet skiller lavlandet omkring Champlainsjøen i vest fra dalføret langs Connecticut i øst, grenseelven mot New Hampshire. De fleste elvene drenerer mot Champlainsjøen, som har avløp til Saint Lawrence River gjennom Richelieu River. For øvrig finnes det over 400 innsjøer. Tre fjerdedeler av arealet er skogkledd.

Klimaet er kontinentalt, med betydelige temperaturvariasjoner mellom sommer og vinter. Vinteren er kald, med store snømengder, sommeren ganske varm. Middelverdier i Burlington er –8,3 °C i januar, 21,1 °C i juli og 820 millimeter nedbør.

Befolkning

Av innbyggerne er 94 prosent regnet som hvite, 2,2 prosent hispanic og 1,5 prosent svarte. Bare en tredjedel av befolkningen bor i byer. Største by er Burlington ved Champlainsjøen. Vermont har et viktig innslag av franskkanadiere. Viktigste kirkesamfunn er protestanter, katolikker, metodister og baptister.

Næringsliv

Quechee Gorge er det dypeste juvet i Vermont og en populær turistdestinasjon.
.
Lisens: CC BY 2.0

Vermont stod i 2021 for 0,16 prosent av USAs samlede brutto nasjonalprodukt, noe som var minst av de statene i USA (U.S. Department of commerce, 2021).

Bare rundt 15 prosent av arealet er oppdyrket og husdyrhold er viktig. Det dyrkes fôrvekster, poteter og epler. De store skogene med gran, furu og lønn gir grunnlag for betydelig tre- og treforedlingsindustri, samt en viktig boktrykkingsindustri. Vermont er landet største produsent av lønnesirup og har mer enn 1000 gårder med melkeproduksjon. Dessuten fabrikkeres maskinverktøy og elektroniske komponenter.

Av mineraler utvinnes særlig granitt, marmor og skifer. Vermont har vakker natur med mange sjøer og gode ski- og vintersportsmuligheter som trekker mange turister. En økende del av befolkningen arbeider i servicenæringer.

Oktober 2022 var den sesongjusterte arbeidsledigheten i Vermont på 2,3 prosent, mot 3,7 prosent på landsbasis. Dette var en nedgang fra 3,1 prosent året før og toppnoteringen på 14,3 prosent i april 2020 (Bureau of Labor Statistics, 2022).

Historie

De første folkegruppene som søkte til Vermont kom fra Asia for omkring 13 000 år siden. Dette var nomadiske jegere og sankere som senere la grunnlaget for mer permanente bosettinger. Fra rundt 4000 år før f.Kr. finnes spor etter redskaper og handelsnettverk, med funn av blant annet skjell fra Mexico-gulfen.

I 2011 og 2012 ble totalt fire amerikanske urfolk offisielt anerkjent av staten Nebraska. Dette var folkegrupper knyttet til Vest-Abenaki som man også finner i sørlige deler av Canada og New Hampshire.

Vermont ble besøkt av Samuel de Champlain i 1609, og fra 1724 kolonisert fra New England. I 1777 ble Vermont grunnlagt som den frie republikk New Connecticut. Navnet ble senere forandret til Vermont.

Vermont var den første staten som avskaffet slaveriet i 1777 og ble først nektet adgang til den amerikanske unionen. I 1791 ble Vermont opptatt i unionen som den 14. staten, som en selvstendig og suveren stat som verken hørte til de opprinnelige 13 amerikanske stater eller Storbritannia.

Delstaten har et utstrakt lokaldemokrati og mange byer avgjør politiske spørsmål ved allmannamøter (direkte demokrati). Vermont sender to senatorer og én representant til kongressen i Washington D.C.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg