Vermont.

Geoatlas. Begrenset gjenbruk

Vermont, delstat i USA, lengst nordvest i New England; 24 900 km2 med 621 250 innbyggere (2007), i folketall USAs nest minste delstat. Hovedstad: Montpelier.

Navnet er av fr. Vert Mont, 'grønt fjell', som de første franske kolonister kalte området pga. de eviggrønne bartrær som dekker store deler av fjellområdene. Vermont er ofte kalt The Green Mountain State.

Green Mountains løper nord–sør gjennom delstaten, med topper opp til 1339 moh. i Mount Mansfield i nord. Det avrundede fjell- og åslandskapet skiller lavlandet omkring Lake Champlain i vest fra dalføret langs Connecticut i øst, grenseelven mot New Hampshire. De fleste elvene drenerer mot Lake Champlain, som har avløp til St. Lawrence River gjennom Richelieu River. For øvrig finnes det over 400 innsjøer. 3/4 av arealet er skogkledd. Klimaet er kontinentalt, med betydelige temperaturvariasjoner mellom sommer og vinter. Vinteren er kald, med store snømengder, sommeren ganske varm. Middelverdier i Burlington er –8,3 °C i januar, 21,1 °C i juli og 820 mm nedbør.

Av innbyggerne er 96 % hvite, 1 % hispanic og 0,6 % svarte. Kun 1/3 bor i byer. Største by er Burlington ved Lake Champlain. Vermont har et viktig innslag av franskkanadiere. Viktigste kirkesamfunn er protestanter, katolikker, metodister og baptister.

Bare rundt 15 % av arealet er oppdyrket og husdyrhold er viktig. Det fantes i 2002 255 000 storfe og 2000 svin. Det dyrkes fôrvekster, poteter og epler. De store skogene med gran, furu og lønn gir grunnlag for betydelig tre- og treforedlingsindustri, samt en viktig boktrykkingsindustri. Landets største produksjon av lønnesukker. Dessuten fabrikkeres maskinverktøy, elektroniske komponenter m.m. Av mineraler utvinnes særlig granitt, marmor og skifer. Vakker natur med mange sjøer og gode ski- og vintersportsmuligheter trekker mange turister, og en økende del av befolkningen arbeider i servicenæringer.

Vermont ble besøkt av S. de Champlain i 1609, og fra 1724 kolonisert fra New England. I 1777 ble Vermont grunnlagt som den frie republikk New Connecticut. Navnet ble senere forandret til Vermont. Vermont var den første staten som avskaffet slaveriet (1777) og ble først nektet adgang til unionen. Frem til 1791, da staten ble opptatt i unionen som den 14. stat, en selvstendig og suveren stat som verken hørte til de opprinnelige 13 amerikanske stater eller Storbritannia. Staten har et utstrakt lokaldemokrati og mange byer avgjør politiske spørsmål ved allmannamøter (direkte demokrati). Vermont sender to senatorer og én representant til Kongressen i Washington.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.