Faktaboks

Jakob 2.
Jakob II James II
Født
14. oktober 1633, London, England
Død
16. september 1701, Saint-Germain, Frankrike
Levetid - kommentar
dødsdato kan også ha vært 17. september
Jakob 2, malt 1684.
/National Portrait Gallery.
Lisens: CC BY NC ND 3.0
dronning Henrietta Maria
Maleri av dronning Henrietta Maria av Cornelius Johnson fra før 1639.

Jakob 2 etterfulgte broren Karl 2 som konge av England og Skottland i 1685 og regjerte til 1688. Jakob var sønn av Karl 1 og dronning Henrietta Maria.

Jakob var katolikk, noe som førte til konflikter om hans kongedømme blant protestantene, og han måtte forlate England i 1688. Tilhengerne hans kaltes jakobitter, og fortsatte å kjempe for å gjeninnsettelse av Jakob, og senere av hans sønn Jakob Edvard Stuart og sønnesønn Karl Edvard Stuart.

Biografi

Jakob satt fengslet under den engelske borgerkrigen, men rømte til Frankrike i 1648. Etter restaurasjonen av Stuartenes kongedømme etter Oliver Cromwells republikk i 1660 kom Jakob tilbake og fikk mye å si i sin bror Karl 2s regjeringstid. Da Jakob var åpenlys og ivrig katolikk, ble det strid om hans arverett, og det er i denne kampen (1680) at man først møter de engelske partinavnene Tories og Whigs.

Jakob ville føre en katolsk og franskvennlig politikk, mot Parlamentets ønsker, men ble likevel konge uten motstand i 1685. Et opprør i 1685 under Karl 2s sønn James Scott Monmouth ble slått ned. Jakobs viktigste program var å bane vei for katolisismen og styrke kongemakten. Han oppløste Parlamentet, embetsmenn som hadde stemt mot regjeringen fikk avskjed, opposisjonelle dommere ble skiftet ut med lojale, og katolikker ble mot loven satt på viktige poster. Han viste likevel religiøs toleranse, og gav i 1687 og 1688 erklæringer om indulgens (avlat).

I 1688 fødte dronningen en sønn, Jakob Edvard. Opposisjonen fryktet en katolsk tronfølger og vendte seg til Jakobs svigersønn, Vilhelm av Oranien. Han kom til England i november 1688, og Jakob rømte til Frankrike. Underhuset vedtok en erklæring om at Jakob hadde søkt å omstyrte kongerikets konstitusjon ved å bryte den opprinnelige kontrakt mellom konge og folk, og Vilhelm og Jakobs datter Maria ble så valgt til konge og dronning av England. Disse hendelsene ble senere kjent som Den ærerike Revolusjon (The Glorious Revolution). I 1689 landet Jakob med en fransk hær i Irland. Vilhelm seiret over ham i slaget ved Boyne i 1690, og Jakob dro tilbake til Frankrike. Han prøvde i 1696 på et nytt angrep, men dette førte bare til en sterk motvilje mot ham i England.

Familie

Jakob var gift med Maria av Modena og var far til dronning Maria 2 og dronning Anna, som etterfulgte Vilhelm på tronen i 1702, samt Jakob Edvard Stuart («The Old Pretender»), av sine tilhengere kalt Jakob 3.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg