Buffalo

Rådhuset i Buffalo
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Buffalo er en by i USA i delstaten New York. Den ligger ved utløpet av Erie-kanalen i Lake Erie. Buffalo har 258 612 innbyggere, og danner sammen med nabobyen Niagara Falls en større byregion (metropolitan area) med 1 136 856 innbyggere (US Census, 2017). Byen har navn etter buffalo-oksen amerikansk bison.

Faktaboks

Uttale
bˈʌfəlou
Etymologi
etter buffalo, amerikansk bison, en annen mulighet er at navnet er en forvansking av fransk beau fleuve, «vakker elv»

Næringsliv

Buffalo er et viktig kommersielt, industrielt og kommunikasjonsmessig knutepunkt. Over havnen importeres råvarer som korn, jernmalm og kull, og det eksporteres ferdigvarer. En fjerdedel av handelen mellom USA og Canada passerer Buffalo. Næringslivet er svært variert; de viktigste industrier er produksjon av transportutstyr, jern og stål til bilindustrien, kjemikalier, matvarer og elektrisk utstyr. Elektrisk kraft kommer fra Niagara Falls, 32 kilometer nordvest for byen. For øvrig finnes statsuniversitet (fra 1846), flere andre universiteter og høyskoler, forskningsinstitusjoner og museer.

Historie

Buffalo ble først bosatt av franskmenn i 1758, men det var syndikatet Holland Land Company som grunnla byen i 1790. Byen ble brent av engelskmennene under den britisk-amerikanske krigen i 1812. Etter åpningen av Erie-kanalen i 1825 (med Buffalo som det vestlige endepunktet ved Lake Erie) vokste byen hurtig, og ble verdens fremste møllesentrum og en betydelig innlandshavn. Buffalo fikk bystatus i 1832.

Handelen med de vestlige deler av landet ekspanderte kraftig under den amerikanske borgerkrigen, og Buffalo ble et av de viktigste jernbaneknutepunkter og møllesentrum i USA. Broforbindelsen til Fort Erie i Canada, «Peace Bridge», ble åpnet i 1927. Med åpningen av St. Lawrence Seaway i 1959 fikk Buffalo et nytt oppsving, men har de siste tiårene mistet mye av sin tidligere betydning.

Folketallsutvikling

Folketallet har gått sterkt tilbake etter 1950, etter 1970 også i byregionen sett under ett. Folketallsutvikling for selve Buffalo:

  • 1850: 42 000
  • 1950: 580 000
  • 1990: 328 000
  • 2017: 258 612

Kjente personer

USAs 13. president, Millard Fillmore, ble født her i 1800, og i 1901 ble landets 25. president, William McKinley, skutt her.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Om navnet på byen sier Encyclopedia Britannica: The origin of the place-name is in dispute, as buffalo (bison) did not inhabit the area; it may reflect a mispronunciation of the French beau fleuve (“beautiful river”), in reference to the local Buffalo Creek.

svarte Ida Scott

Takk for innspill, jeg har lagt det til i faktaboksen. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg