Faktaboks

Henry Hudson
Uttale
hˈʌdsn
Født
1550
Død
1611
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Henry Hudsons siste reise.
Henry Hudson og sønnen
Av .
Kart over de to nord-amerika reisene til Henry Hudson. Ruten til den første reisen er vist i rødt, den andre i lilla.

Henry Hudson var en engelsk sjøfarer og oppdagelsesreisende. Han ble sendt ut av Muscovy Company i London i 1607 for å finne en snarvei til Kina over Nordpolen.

Han seilte langs Grønlands østkyst og kom til Svalbard, hvor han nådde 80° nordlig bredde. På tilbakeveien fant han en øy, visstnok Jan Mayen. Han rådet sine redere til å forsøke hvalfangst ved Newland, det vil si Svalbard, og han satte således i gang den engelske hvalfangsten ved disse kystene.

I 1608 ble han sendt østover, og forsøkte forgjeves å trenge frem i isen mellom Novaja Semlja og Svalbard.

I 1609 gikk Hudson i tjeneste hos det hollandsk-ostindiske kompani, og reiste først til Novaja Zemlja, men dro så mot vest til Amerikas kyst og seilte oppover Hudson River omtrent dit Albany ligger. Han forsto at denne passasjen ikke førte til Kina, og snudde.

I 1610 seilte Hudson for et engelsk kompani mot Nordvestpassasjen, kom inn gjennom Hudson Strait til Hudson Bay, hvor ekspedisjonen overvintret. Våren 1611 ble det mytteri om bord. Hudson, hans sønn og sju andre ble satt i en båt, overlatt skjebnen, og omkom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg