Rochester i New York, amerikansk industrikonsern grunnlagt 1881 av George Eastman, nåværende navn fra 1892. Konsernet er verdens største innen foto med fremstilling av fotografiske artikler som film, teknisk film, papir, kjemikalier og kameraer; også utstyr for digital billedbehandling. Konsernets produkter markedsføres under navnet Kodak. Datterselskaper over store deler av verden. Omsetning ca. 6 mrd. amerikanske dollar med rundt 17 000 ansatte (2011). På grunn av sterkere satsing på digital teknologi offentliggjorde konsernet 2004 planer om å redusere arbeidstokken med ca. 20 % i løpet av tre år.

Eastman Kodak har bl.a. introdusert fargefilmen (Kodachrome, 1935), Instamatic-kameraet (1963) og foto-CD (1992). Konsernet utvidet i 1980-årene virksomheten, bl.a. innen farmasøytisk virksomhet, men konsentrerte seg i 1990-årene igjen om sitt hovedfelt. Den kjemiske virksomheten ble 1994 utskilt i det selvstendige selskapet Eastman Chemical Company. Besluttet i juni 2009 at det ville slutte å produsere sin kjente fargefilm Kodachrome, etter 74 års produksjon. Søkte i januar 2012 konkursbeskyttelse og startet en ny restrukturering, med tanke på å slutte med produksjon av digitalkamera og fokusere på hjemmeprintere.

I Norge salgsselskap fra 1969, til 2004 også fotolaboratorium, som ble nedlagt etter at Eastman Kodak stanset salget av tradisjonelle kameraer i USA og Vest-Europa.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.