Faktaboks

Eastman Kodak Company
Uttale
ˈi:stmən –
Kodak logo
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Kodachrome lysbilde
Lysbilde laget med Kodachrome-film.
Av /Unsplash.
Kodak Retina
Kameraet Kodak Retina ble produsert fra 1934 til 1969. Her sammen med en annen klassiker: Ilfords svart-hvitt-film FP4.

Eastman Kodak Company er et amerikansk industrikonsern som har hovedkontor i Rochester i New York. Det ble grunnlagt i 1881 av George Eastman og Henry A Strong (1838-1919), og konsernet har hatt det nåværende navnet siden 1892. Navnet var resultatet av et bevisst valg; det skulle være kort, lett å uttale på alle språk og ikke kunne assosieres med noe annet. Forretningsideen var å tilby rimelige kameraer for deretter å hente ut fortjenesten på film, fremkalling og kopiering.

Konsernet var verdens største innen foto med fremstilling av fotografiske artikler som film, teknisk film, papir, kjemikalier, kameraer og projektorer, og hadde en dominerende stilling på verdensmarkedet innen fotografisk film. Konsernets produkter markedsføres under navnet Kodak.

Eastman Kodak har blant annet introdusert fargefilmen i 1935, Instamatic-kameraet i 1963 og foto-CD i 1992. Konsernet utvidet i 1980-årene virksomheten, blant annet innen farmasøytisk virksomhet, men konsentrerte seg i 1990-årene igjen om sitt hovedfelt. Den kjemiske virksomheten ble i 1994 utskilt i det selvstendige selskapet Eastman Chemical Company.

Da den digitale fotorevolusjonen kom på slutten av 1990-tallet, klarte ikke Kodak å implementere en digital strategi tidsnok samtidig som salget av analoge fotoprodukter sank fort og kraftig. Ironisk nok var det Kodak som allerede i 1975 utviklet det første håndholdte digitalkameraet, men de unnlot å utvikle det videre av frykt for at digital fotografering skulle true den viktigste inntektskilden, den fotografiske film- og kopieringsvirksomheten. På 1990-tallet planla Kodak en ti år lang overgang til digital teknologi, og siden de ikke kunne forestille seg en verden uten analog film kunne de heller ikke se at det var noe i veien for å samarbeide med andre om digitale løsninger. Apples banebrytende QuickTake digitale forbrukerkameraer ble lansert i 1994 og var i realiteten utviklet og produsert av Kodak.

Konsernet har i Norge hatt salgsselskap fra 1969, og fotolaboratorium fram til 2004 som ble nedlagt etter at Eastman Kodak stanset salget av tradisjonelle kameraer i USA og Vest-Europa.

Konsernet besluttet i juni 2009 at det ville slutte å produsere sin kjente fargefilm Kodachrome, etter 74 års produksjon. Kodak produserte også digitale kameraer, men ble utkonkurrert på pris av asiatiske konkurrenter som Canon, Nikon og Sony. I 2012 søkte Kodak om konkursbeskyttelse og fikk den innvilget i 2013. Kodak solgte mange av sine patenter for om lag 525 millioner dollar til en gruppe selskaper, inkludert Apple, Google, Facebook, Amazon, Microsoft, Samsung, Adobe Systems og HTC. Som en del av snuoperasjonen begynte Kodak å fokusere på digital fotografering og digital utskrift, og forsøkte å generere inntekter gjennom aggressive patentsøksmål mot blant annet LG, som innbrakte betydelige beløp. I 2015 var bedriften restruktuert og konsentrert rundt forretningsområdene printersystemer, profesjonelle skriversystemer, 3D-printing, programvare, forbrukerprodukter og film.

I 2017 hadde konsernet en omsetning på rundt 1,5 milliarder amerikanske dollar med rundt 5800 ansatte og produserte blant annet mobiltelefonen Ekstra for det amerikanske markedet. I 2018 ble Super 8 smalfilm, Super 16 mm, 35mm film og 70mm film for kino tilgjengelig på markedet igjen. Digital filmproduksjon har gitt uanede teknologiske muligheter, likevel har analog filmproduksjon og fotografering fått en renessanse innen et voksende nisjemarked. I 2018 annonserte Kodak satsning på blokkjedeteknologi og KodaCoin for å ivareta opphavsretten til fotografer som benytter KodakOne plattform.

De gamle fabrikkområdene i Rochester er konvertert til et område for moderne teknologi og nye bedrifter, Eastman Business Park, med over 100 bedrifter og 6000 ansatte i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg