Eastman Kodak Company

Eastman Kodak Company er et amerikansk industrikonsern, med hovedkontor i Rochester i New York. Det ble grunnlagt i 1881 av George Eastman, og konsernet har hatt det nåværende navnet siden 1892. Konsernet er verdens største innen foto med fremstilling av fotografiske artikler som film, teknisk film, papir, kjemikalier og kameraer, samt utstyr for digital billedbehandling. Konsernets produkter markedsføres under navnet Kodak, og har datterselskaper over store deler av verden.

Faktaboks

Uttale
ˈi:stmən –

I 2017 hadde konsernet en omsetning på rundt 1,5 milliarder amerikanske dollar med rundt 5 8000 ansatte. På grunn av sterkere satsing på digital teknologi offentliggjorde konsernet i 2004 planer om å redusere arbeidsstokken med ca. 20 prosent i løpet av tre år.

Eastman Kodak har blant annet introdusert fargefilmen (Kodachrome i 1935), Instamatic-kameraet (1963) og foto-CD (1992). Konsernet utvidet i 1980-årene virksomheten, blant annet innen farmasøytisk virksomhet, men konsentrerte seg i 1990-årene igjen om sitt hovedfelt. Den kjemiske virksomheten ble i 1994 utskilt i det selvstendige selskapet Eastman Chemical Company.

Konsernet besluttet i juni 2009 at det ville slutte å produsere sin kjente fargefilm Kodachrome, etter 74 års produksjon. Eastman Kodak økte i januar 2012 konkursbeskyttelse og startet en ny restrukturering, med tanke på å slutte med produksjon av digitalkamera og fokusere på hjemmeprintere.

Konsernet har i Norge hatt salgsselskap fra 1969, og fotolaboratorium fram til 2004 som ble nedlagt etter at Eastman Kodak stanset salget av tradisjonelle kameraer i USA og Vest-Europa.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg