Malis litteratur

Den litterære tradisjonen i Mali er i første rekke knyttet til en usedvanlig rik muntlig diktning. Mye av den henter inspirasjon fra historien til de store rikene og herskerne som dominerte det geografiske området som i dag utgjør Mali, før den franske koloniseringen. Arven fra denne tradisjonen kommer også til uttrykk i den moderne litteraturen. Den omfatter både skjønnlitterære og historiske verker, skrevet både på afrikanske språk og på fransk. Et eksempel er historikeren Amadou Hampaté Bâ (1901–92), som tilpasset arabisk skrift til fulani (peul). Han utgav versjoner på både vers og prosa av tradisjonelle initiasjonsriter og diktningen knyttet til disse, noe som blant annet viser seg i hans mest kjente litterære verk, L'Étrange Destin de Wagrin (1973). Hans betydeligste arbeid er imidlertid tobindsverket om det gamle fulani-riket Macinas historie, L'Empire peul du Macina (1955–62).

Legenden om den store herskeren Sundiata, som finnes i mye av litteraturen fra det indre av Vest-Afrika, er gjenskapt i de episke diktene Kala Jata (1965) og L'Aigle et l'épervier ou le Geste de Sunjata (1975) av Massa Makan Diabaté (1938–90). Han utgav også romantrilogien Le Lieutenant de Kouta (1979), Le Coiffeur de Kouta (1980) og Le Boucher de Kouta (1982). Dette historiske stoffet finnes dessuten som bakgrunn for den store og kontroversielle romanen Le Devoir de violence (1968) av Yambo Ouloguem (f. 1940). Forfatteren er blitt beskyldt for å ha plagiert bl.a. Graham Greene, men boken regnes i dag blant de viktigste afrikanske romanene skrevet på fransk.

Kouyate Seydou Badian er mest kjent for romanen Sous l'orage (1957), som fra et kvinnelig perspektiv skildrer et arrangert giftermål som et bilde på motsetningen mellom tradisjon og modernitet. Han har også skrevet flere dramaer og andre romaner som tar for seg kulturelle konflikter. Et klart kvinnestandpunkt til forholdene i Mali kom imidlertid først til uttrykk hos Aoua Keita (1912–80) i det selvbiografiske verket Femme d'Afrique: La vie d'Aoua Keita racontée par elle-même (1975), som i første rekke er en skildring av hennes politiske virksomhet som radikal kvinne i 1960-årenes Mali. Av andre forfattere kan nevnes Madina Ly-Tall (f. 1940) og Moussa Konate (f. 1951).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg