Mansa Musa
Mansa Musa var hersker over Mali-riket i perioden 1312–1337. Fremstilling av Mansa Musa sittende på en trone med en gullklump i hånden. Rundt ham et kart over riket. Tegningen er fra om lag 1375.
Av /Bibliothèque Nationale de France.
Maliriket
Maliriket på slutten av Mansa Musas herredømme, 1337 fvt.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Maliriket var en afrikansk statsdannelse som hadde sin storhetstid i perioden fra cirka 1250 til cirka 1450, med en utstrekning fra atlanterhavskysten til det østlige Sudan.

Mali overtok etter Ghana som det ledende vestafrikanske riket, og hadde sitt grunnlag i forbedringer i jordbruksproduksjon og kontroll over handelen med gull og andre varer gjennom et omfattende handelsnettverk over Sahara.

Maliriket hadde sitt kjerneområde i de fruktbare jordbruksområdene i dagens sørlige Mali og østlige Guinea. Her lå også rikets hovedstad Niani. Riket var, som Ghanariket, sammensatt av en rekke småkongedømmer, som sentrum kontrollerte i større eller mindre grad. Ved hjelp av en allianse med marokkanerne på 1200–1300-tallet overtok Mali Ghanas ledende stilling i Vest-Afrika.

På 1300-tallet var Mali en av verdens største stater, og var blant annet kjent for sine herskeres rikdom, fredelige forhold innenfor territoriet og det høye nivået innenfor undervisning og vitenskap. Riket vakte stor oppmerksomhet både i den arabiske verden og i Europa, ikke minst gjennom samtidige beretninger fra vitenskapsmenn og oppdagelsesreisende som Ibn Khaldun og Ibn Battuta.

Under Malis storhetstid fikk islam stor utbredelse og ble den dominerende religionen innen statsforvaltningen, symbolisert ved Mansa Musas storslåtte pilegrimsferd til Mekka i 1324–1325. I følge malisk muntlig tradisjon var Mansa Musa mindre viktig enn faren, gudekongen Sundjata. Men i europeisk historieskrivning blir Mansa Musa fremhevet på grunn av de ufattelige rikdommene han brakte med seg på reisen til Mekka. I Tarikh es-Sudan, krøniken som utkom i Timbuktu i 1655, fortelles det at han hadde med seg 60 000 tjenere og slaver. I tillegg hadde han gull i så store mengder at besøket i Kairo skal ha ført til at gullprisen der falt med 10-12 prosent. Innbyggerne i Kairo var himmelfalne over denne blendende rikdommen og av disse enorme mengdene med gull. Mansa Musas karavane var sannsynligvis den største og rikeste karavanen som noen gang hadde nådd byen. På tilbakereisen skal Mansa Musa ha erobret Timbuktu og fått reist Djinguereber-moskeen, som er byen nåværende eldste bygning.

Fra midten av 1400-tallet vokste Songhai frem som det mektigste riket i Vest-Afrika, og gjennom okkupasjon og indre oppløsning ble Mali redusert i omfang og betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg