jihadist

Jihadist, en person (muslim) som forfekter eller praktiserer jihad i sin mest ekstreme og voldelige form; tilhenger av jihadisme. Jihadister er av den oppfatning at en islamsk stat og en islamistisk politisk og religiøs autoritet skal etableres gjennom væpnet kamp innenfor eller også på tvers av eksisterende statsgrenser. Begrepet brukes dels om de som fremmer slik kamp, eller oftere: om dem faktisk deltar i en slik hellig krig (jihad).

Mens begrepet jihad finnes i Koranen, er jihadist – og jihadisme – et moderne begrep tatt i bruk for å betegne dem som slutter opp om den politiske og militære praksis som i nyere tid har vokst fram i flere deler av den muslimske verden, hvor islamistisk styre søkes innført gjennom voldsbruk. Mens islam gir rom for jihad, mener en jihadist at det er en religiøs plikt å gripe til vold for å etablere islamistisk herredømme, og på sikt etablere et kalifat.

Bruken av begrepet har tiltatt etter hvert som jihadistiske grupper har fått større oppslutning og gjennomslagskraft, blant annet i krigene i Syria og Irak. Fra 2014 har særlig jihadistgruppen Den islamske stat (IS) sin voldelige kampanje i Irak bidratt til økt oppmerksomhet om jihadisme. Gruppen har rekruttert jihadister fra en rekke land, også fra Norge.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg