Faktaboks

Montpellier
Uttale

mɔ̃pəljˈe

Montpellier ligger nær middelhavskysten. Byen har i de senere årene gjennomført flere store byutviklingsprosjekter i sentrum med betydelige trekk fra klassisk arkitektur, som bildet fra Esplanade de l´Europe viser.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Montpellier er en by i Frankrike, i regionen Occitanie, hovedstad i departementet Hérault. Byen har 285 121 innbyggere (2017), med forsteder 440 896 innbyggere (2017).

Byen ligger vakkert til på et lavt høydedrag på kystsletta cirka tolv kilometer fra Middelhavet. Den er handels-, administrasjons- og kultursenter. Det er et årlig vinmarked i byen. Byens industri har vist betydelig ekspansjon siden slutten av 1950-årene som følge av særlige, statlige industritiltak. Viktigste bransjer er kjemisk og elektroteknisk industri, næringsmiddel- (blant annet vinproduksjon), maskin-, tekstil- og bekledningsindustri. Internasjonal lufthavn (Fréjorgues). Mange nye byutviklingsprosjekter i 1970- og 1980-årene; betydelig gammel bebyggelse er bevart.

Universitetet i Montpellier ble grunnlagt 1289 (medisinsk fakultet fra 1180). Katedralen (St.-Pierre) er fra 1300-tallet med fire tårn. Det finnes flere viktige museer i byen, blant annet det kjente Fabremuseet for bildende kunst.

Byen ble antakelig grunnlagt på 700-tallet, og var på 1200- og 1300-tallet under spansk styre, fra 1349 fransk. Under religionskrigene var Montpellier et av hugenottenes viktigste støttepunkter og ble inntatt av Ludvig 13 i 1622. Etter en ny reisning lot Richelieu murene rive.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg