Tidlig på 1800-tallet førte flere ortodokse muslimske grupper i Vest-Afrika hellig krig (jihad) mot andre grupper som de definerte som vantro. Dette skjedde samtidig med at europeerne for alvor hadde begynt sine utforskninger av det afrikanske kontinentet.
Skotten major Gordon Laing skulle bli den første europeiske oppdagelsesreisende som klarte å nå Timbuktu. Den 13. august 1826 ankom Laing byen. Men Timbuktu fremstod da som verken mer interessant eller mer velstående enn mange av de andre stedene han hadde vært innom på veien fra kysten av Nord-Afrika. I Timbuktu skrev Laing et brev som utrolig nok kom frem til det britiske konsulatet i Tripoli. Laing selv ble imidlertid drept av sin egen guide på vei nordover igjen.
Franskmannen Rene Caillié (1799–1838) ble to år senere den første europeer som klarte å nå Timbuktu og komme levende tilbake. I motsetning til Laing, som reiste som britisk offiser, reiste Caillié forkledd som araber og muslim. Caillié ankom til Timbuktu 19. april 1828. Reisen fra kysten av Vest-Afrika til Timbuktu hadde tatt ham ett år. I Timbuktu holdt Caillié seg mest innendørs. Gjennom sin hellige krigføring hadde Massinakalifatet en kort stund innlemmet Timbuktu i sitt territorium. Som kristen stod han i fare for å bli drept og han stolte ikke nok på forkledningen sin til å vandre fritt rundt. Derfor får vi heller ikke vite så mye om Timbuktu i den omfattende reisebeskrivelsen Caillié publiserte etter hjemkomsten til Frankrike.
Mens Timbuktu hadde sin storhetstid som handelssenter og islamsk lærested fra 1300- til 1500-tallet, begynte nedgangen for byen med den marokkanske invasjonen i 1591. Da franske kolonialister erobret Timbuktu i 1893, var befolkningen liten og byen fattig.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.