Bamako

Deler av sentrum i hovedstaden Bamako, sett fra sør. Til høyre for midten sees den store moskeen, Grande Mosquée. På toppen av åsen i bakgrunnen sees et av vanntårnene som er bygd for å få trykk på vannet i området. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Bamako er hovedstaden i Mali og ligger ved det øvre løpet av elven Niger. Byen har ca. 1 800 000 innbyggere (2012). Som Malis hovedstad og største by er Bamako administrativt sentrum samt en viktig markedsby og elvehavn. Byen har sporadisk jernbaneforbindelse til Dakar (Senegal) og internasjonal flyplass.

Faktaboks

Uttale
bamakˈo

Da franske kolonialister erobret dette området ca. 1880, var Bamako kun en landsby med noen få hundre innbyggere. Spesielt de siste tiårene har folketallet i Bamako vokst raskt. Innbyggertallet er imidlertid usikkert fordi mange lever i byen uten å registrere seg, og statistikken er mangelfull. Hovedmarkedet i Bamako er blant Afrikas største.

Bamako har et rikt musikk- og studentliv knyttet til universitet og flere høyere utdanningsinstitusjoner. Norge har fra september 2017 egen ambassade i Bamako. Mange internasjonale bistandsorganisasjoner er også representert med egne kontorer i Bamako. Byen har nasjonalmuseum, botanisk- og zoologisk hage.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg