Bordeaux

Bordeaux. Garonne flyter gjennom Bordeaux. Her en av de gamle broene og spiret fra kirken St. Michel. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Bordeaux er en by i Frankrike som er hovedstad i regionen Nouvelle-Aquitaine og i departementet Gironde. Byen ligger ved elven Garonne og har 246 586 innbyggere (2014), med forsteder 1 196 122 innbyggere (2014).

Faktaboks

Uttale
bårdˈå

Bordeaux er den viktigste handels- og sjøfartsby i sørvestlige Frankrike og hovedby i et berømt vindistrikt. Havnen er en av Frankrikes største. Mesteparten av trafikken går over Bordeauxs fem uthavner: Bassens og Ambès ved Garonne; Blaye, Pauillac og Verdon ved Gironde, den siste en nyanlagt olje- og containerhavn ved elvemunningen. Både importen og eksporten domineres av olje og oljeprodukter. Av eksportvarer ellers må nevnes vin og andre landbruksprodukter, av importvarer også landbruksprodukter, særlig tropiske vekster. Næringslivet domineres av handel og finansvirksomhet. Viktigste industrigrener er petrokjemisk industri (med oljeraffinerier i Ambès og Pauillac), skipsbygging, bilindustri (Ford), møbelindustri og næringsmiddelindustri. I tillegg produksjon av flasker, korker, tønner m.m. til vinindustrien.

Byens universitet ble grunnlagt i 1441, og Bordeaux har i tillegg flere høyskoler, akademier, museer, biblioteker og en botanisk hage. Byen har vært erkebispesete fra 300-tallet.

Bybeskrivelse

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Bordeaux er en vakker, velregulert by med mange bygninger fra 1700-tallet. Langs Garonne, som er 500–690 m bred, ligger nærmere 9 km med kaier. Byens sentrum dannes av Esplanade des Quinconces, med statuer av Montesquieu og Montaigne. Grand Théâtre (1775–80) er regnet som et av de flotteste teaterbygg i Frankrike. Byen har flere gamle kirker, bl.a. den gotiske Saint-André-katedralen fra 1000–1300-tallet, den romanske Sainte-Croix fra 900–1200-tallet og den sengotiske Saint-Michel med ca. 110 m høyt, frittstående tårn.

Historikk

Det romerske Burdigala, hovedstad i provinsen Aquitania, vokste opp på stedet for et eldre keltisk anlegg. Byen kom i forfall etter Romerrikets sammenbrudd, men hadde ny vekst under engelsk styre i perioden fra 1154 til 1453. På 1700-tallet var Bordeaux en blomstrende havneby og fikk i stor utstrekning sitt nåværende ansikt. Under den franske revolusjon led Bordeaux meget som girondinernes hovedkvarter, og handelen gikk sterkt tilbake under de langvarige krigene. Bordeaux var den første større by som sluttet seg til bourbonene 1814. Byen var sete for den franske regjering 1870–71 og kortere perioder 1914 og 1940.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg