Jonas Lie - NS-politiker

Faktaboks

Jonas Lie
født:
31. desember 1899, Kristiania
død:
11. mai 1945, Skallum gård i Bærum, Akershus
Vidkun Quisling med flere på slottsplassen. Fra venstre: Thorvald Thronsen (stabssjef, Rikshirden), Arthur Quist (øverste sjef for Den Norske Legion), Jonas Lie (Politipresident), Carl Haakon Langlie (Quislings adjutant), Karl Leib (leder for Germanische Leitstelle), ukjent datering.
Av /Riksarkivet.

Jonas Lie var en norsk polititjenestemann og NS-politiker. Han var utdannet som cand.jur., og sønn av Erik Røring Møinichen Lie. Fra 1930 var han politimann; i 1931 ble han nestleder i Statspolitiet og spilte en ledende rolle i Menstadslaget i 1931. Det var også han som fulgte Lev Davidovitsj Trotskij til Mexico da han ble utvist fra Norge i 1936.

Lie ble i 1940 av Reichskommissar Terboven utnevnt til «kommissarisk statsråd» for «Politidepartementet»; fra 1941 var han også sjef for Germanske SS Norge. Fra 1942 til 1945 var han «politiminister» i Vidkun Quislings regjering. I denne stillingen var han ansvarlig for en rekke alvorlige forhold, som jødeforfølgelsene i Norge, nazifiseringen av politiet og som pådriver for dødsdommen mot politimannen Gunnar Eilifsen.

Sammen med Johan Lippestad ledet han tvangsevakueringen av Finnmark i 1944.

Jonas Lie døde like før han skulle arresteres etter den tyske kapitulasjon i Norge, trolig av stress. Han er blitt omtalt som den viktigste – og den mest forhatte – enkeltpersonen i NS etter Vidkun Quisling.

Lie utgav i mellomkrigstiden flere kriminalromaner under pseudonymet Max Mauser, blant annet En hai følger båten (1939). Han utgav også politifaglige og politiske skrifter.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bernt Rougthvedt: Med penn og pistol. En biografi om politiminister Jonas Lie, Cappelen Damm 2010.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg