Jonas Lie var en norsk polititjenestemann og NS-politiker. Han var utdannet som cand.jur., og sønn av Erik Røring Møinichen Lie. Fra 1930 var han politimann; i 1931 ble han nestleder i Statspolitiet og spilte en ledende rolle i Menstadslaget i 1931. Det var også han som fulgte Lev Davidovitsj Trotskij til Mexico da han ble utvist fra Norge i 1936.

Lie ble i 1940 av Reichskommissar Terboven utnevnt til «kommissarisk statsråd» for «Politidepartementet»; fra 1941 var han også sjef for Germanske SS Norge. Fra 1942 til 1945 var han «politiminister» i Vidkun Quislings regjering. I denne stillingen var han ansvarlig for en rekke alvorlige forhold, som jødeforfølgelsene i Norge, nazifiseringen av politiet og som pådriver for dødsdommen mot politimannen Gunnar Eilifsen.

Sammen med Johan Lippestad ledet han tvangsevakueringen av Finnmark i 1944.

Jonas Lie døde like før han skulle arresteres etter den tyske kapitulasjon i Norge, trolig av stress. Han er blitt omtalt som den viktigste – og den mest forhatte – enkeltpersonen i NS etter Vidkun Quisling.

Lie utgav i mellomkrigstiden flere kriminalromaner under pseudonymet Max Mauser, blant annet En hai følger båten (1939). Han utgav også politifaglige og politiske skrifter.

  • Bernt Rougthvedt: Med penn og pistol. En biografi om politiminister Jonas Lie, Cappelen Damm 2010.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.