Jonas Lie var en norsk polititjenestemann og NS-politiker. Han var utdannet som cand.jur., og sønn av Erik Røring Møinichen Lie. Fra 1930 var han politimann; i 1931 ble han nestleder i Statspolitiet og spilte en ledende rolle i Menstadslaget i 1931. Det var også han som fulgte Lev Davidovitsj Trotskij til Mexico da han ble utvist fra Norge i 1936.

Lie ble i 1940 av Reichskommissar Terboven utnevnt til «kommissarisk statsråd» for «Politidepartementet»; fra 1941 var han også sjef for Germanske SS Norge. Fra 1942 til 1945 var han «politiminister» i Vidkun Quislings regjering. I denne stillingen var han ansvarlig for en rekke alvorlige forhold, som jødeforfølgelsene i Norge, nazifiseringen av politiet og som pådriver for dødsdommen mot politimannen Gunnar Eilifsen.

Sammen med Johan Lippestad ledet han tvangsevakueringen av Finnmark i 1944.

Jonas Lie døde like før han skulle arresteres etter den tyske kapitulasjon i Norge, trolig av stress. Han er blitt omtalt som den viktigste – og den mest forhatte – enkeltpersonen i NS etter Vidkun Quisling.

Lie utgav i mellomkrigstiden flere kriminalromaner under pseudonymet Max Mauser, blant annet En hai følger båten (1939). Han utgav også politifaglige og politiske skrifter.

  • Bernt Rougthvedt: Med penn og pistol. En biografi om politiminister Jonas Lie, Cappelen Damm 2010.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.