Jonas Lie (NS-politiker)

Faktaboks

Jonas Lie
Født
31. desember 1899, Kristiania (nå Oslo)
Død
11. mai 1945, Skallum gård i Bærum
Jonas Lie fotografert i 1943.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC BY SA 4.0
Vidkun Quisling med flere på slottsplassen. Fra venstre: Thorvald Thronsen (stabssjef, Rikshirden), Arthur Quist (øverste sjef for Den Norske Legion), Jonas Lie (Politipresident), Carl Haakon Langlie (Quislings adjutant), Karl Leib (leder for Germanische Leitstelle), ukjent datering.
Av /Riksarkivet.

Edsavleggelse i Norges SS, 22. mai 1941. Foran står politiminister Jonas Lie. Norges SS var en av avdelingene frontkjemperne bidro innenfor. Norges SS gikk senere inn i Den norske legion og Germanske SS Norge.

Av /Riksarkivet.
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Jonas Lie var en norsk polititjenestemann og politiker for Nasjonal Samling (NS). Under andre verdenskrig spilte han en sentral rolle under den tyske okkupasjonen av Norge. Han er blitt omtalt som den viktigste – og den mest forhatte – enkeltpersonen i NS etter Vidkun Quisling.

Bakgrunn

Han var utdannet som cand.jur. Fra 1930 var han politimann; i 1931 ble han nestleder i Statspolitiet og spilte en ledende rolle i Menstadslaget i 1931. Det var også han som fulgte Lev Trotskij til Mexico da han ble utvist fra Norge i 1936.

Andre verdenskrig

Lie ble i 1940 av Reichskommissar Terboven utnevnt til «kommissarisk statsråd» for «Politidepartementet»; fra 1941 var han også sjef for Germanske SS Norge. Fra 1942 til 1945 var han «politiminister» i Vidkun Quislings regjering. I denne stillingen var han ansvarlig for en rekke alvorlige forhold, som jødeforfølgelsene i Norge, nazifiseringen av politiet og som pådriver for dødsdommen mot politimannen Gunnar Eilifsen.

Sammen med Johan Lippestad ledet han tvangsevakueringen av Finnmark i 1944.

Jonas Lie døde like før han skulle arresteres etter den tyske kapitulasjonen i Norge, trolig av stress.

Forfatterskap

Lie utgav i mellomkrigstiden flere kriminalromaner under pseudonymet Max Mauser, blant annet En hai følger båten (1939). Han utgav også politifaglige og politiske skrifter.

Familie

Jonas Lie var sønn av Erik Røring Møinichen Lie og sønnesønn av forfatteren Jonas Lie.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bernt Rougthvedt: Med penn og pistol. En biografi om politiminister Jonas Lie, Cappelen Damm 2010.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg