Menstadslaget er en vanlig betegnelse på sammenstøtet som fant sted 8. juni 1931 ved Menstad i Skien mellom demonstrerende arbeidere og politi, med senere tilkalte militære avdelinger.

Bakgrunnen for konflikten var en lockout i Skiensvassdraget våren 1931. Arbeiderne var misfornøyd med at Norsk Hydro ved Menstad lasteplass og Union & Co. ved Skotfoss lot en del arbeid bli utført av «kontraktsarbeidere», ansatt på 3 måneders oppsigelse, og ikke omfattet av lockouten. Flere ganger kom det til sammenstøt mellom demonstrerende arbeidere og politiet. 

Særlig alvorlig var Menstadslaget da et demonstrasjonstog på ca. 2000 personer marsjerte til Menstad lasteplass. Tre politimenn ble alvorlig såret under sammenstøtet. Regjeringen sendte et gardekompani fra Oslo for å opprettholde ro og orden, samtidig som fire av marinens fartøyer ble dirigert til Menstad.

Ved lagmannsretten i Skien i perioden 1931–32 ble 28 personer tiltalt for urolighetene; seks ble frifunnet, to idømt bøtestraffer og de øvrige 20 idømt fengselsstraff fra 10 måneder til 30 dager.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.