Josef Terboven var en tysk nazistisk stats- og partitjenestemann og Reichskommissar i det okkuperte Norge i årene 1940–1945.

Han var opprinnelig bankfunksjonær, og gjorde rask karrière i stat og parti. Da det ikke lyktes å gjøre Administrasjonsrådet til en motregjering, sendte Adolf Hitler ham til Norge og opprettet Reichskommissariatet 24. april 1940.

I Norge prøvde Terboven å skape et regjeringsdyktig og samarbeidsvillig regime i form av et «riksråd». Han betraktet det norske fascistpartiet Nasjonal Samlings fører, Vidkun Quisling, som ubrukelig, men måtte godta ham da riksrådsforhandlingene brøt sammen.

Terboven insisterte på å stå direkte under Hitler. Ved sin egenrådighet skaffet han seg uvenner, og han hadde selv ansvaret for de tyske tilbakeslagene i Norge, men han beholdt hele tiden den reelle makten. Han hadde langt på vei ansvaret for grove overgrep som rasering og massedeportasjoner i Svolvær og Tælavåg, aksjonen mot universitetet i Oslounntakstilstanden i Oslo etter melkestreiken og unntakstilstanden i Midt-Norge. Han dikterte dødsdommer og represalier og satte i verk store razziaer, blant annet på Hardangervidda.

Terboven ville kjempe til det ytterste, men ble avsatt av Hitlers etterfølger, Karl Dönitz, etter Hitlers død og sprengte seg selv i luften i en bunkerSkaugum etter kapitulasjonen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.