Josef Terboven var en tysk nazistisk stats- og partitjenestemann og Reichskommissar i det okkuperte Norge i årene 1940–1945.

Terboven var opprinnelig bankfunksjonær, og gjorde rask karrière i stat og parti. Da det ikke lyktes å gjøre Administrasjonsrådet til en motregjering, sendte Adolf Hitler ham til Norge og opprettet Reichskommissariatet 24. april 1940.

Terboven prøvde å skape et regjeringsdyktig og samarbeidsvillig regime i Norge, i form av et «riksråd». Han betraktet det norske fascistpartiet Nasjonal Samlings fører, Vidkun Quisling, som ubrukelig, men måtte godta ham da riksrådsforhandlingene brøt sammen.

Terboven insisterte på å stå direkte under Hitler. Ved sin egenrådighet skaffet han seg uvenner, og han hadde selv ansvaret for de tyske tilbakeslagene i Norge, men han beholdt hele tiden den reelle makten. Han hadde langt på vei ansvaret for grove overgrep som rasering og massedeportasjoner i Svolvær og Tælavåg, aksjonen mot universitetet i Oslounntakstilstanden i Oslo etter melkestreiken og unntakstilstanden i Midt-Norge. Han dikterte dødsdommer og represalier og satte i verk store razziaer, blant annet på Hardangervidda.

Terboven ville kjempe til det ytterste, men ble avsatt av Hitlers etterfølger, Karl Dönitz, etter Hitlers død og sprengte seg selv i luften i en bunkerSkaugum etter kapitulasjonen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.