Josef Terboven

Faktaboks

Josef Terboven
uttale:
terbˈåfən
født:
23. mai 1898, Essen; Tyskland
død:
8. mai 1945, Skaugum, Norge

Josef Terboven (med lyse frakkeslag-til venstre i bildet), omgitt av blant andre propagandaminister Joseph Goebbels og general Wilhelm Rediess på Ekeberg i Oslo november 1940. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Josef Terboven
Av /NTB Scanpix ※.

Josef Terboven snakker på norsk radio i oktober 1940.

Av /NTB Scanpix ※.

Josef Terboven var en tysk nazistisk stats- og partitjenestemann og Reichskommissar i det okkuperte Norge i årene 1940–1945.

Han var opprinnelig bankfunksjonær, og gjorde rask karrière i stat og parti. Da det ikke lyktes å gjøre Administrasjonsrådet til en motregjering, sendte Adolf Hitler ham til Norge og opprettet Reichskommissariatet 24. april 1940.

I Norge prøvde Terboven å skape et regjeringsdyktig og samarbeidsvillig regime i form av et «riksråd». Han betraktet det norske fascistpartiet Nasjonal Samlings fører, Vidkun Quisling, som ubrukelig, men måtte godta ham da riksrådsforhandlingene brøt sammen.

Terboven insisterte på å stå direkte under Hitler. Ved sin egenrådighet skaffet han seg uvenner, og han hadde selv ansvaret for de tyske tilbakeslagene i Norge, men han beholdt hele tiden den reelle makten. Han hadde langt på vei ansvaret for grove overgrep som rasering og massedeportasjoner i Svolvær og Tælavåg, aksjonen mot universitetet i Oslo, unntakstilstanden i Oslo etter melkestreiken og unntakstilstanden i Midt-Norge. Han dikterte dødsdommer og represalier og satte i verk store razziaer, blant annet på Hardangervidda.

Terboven ville kjempe til det ytterste, men ble avsatt av Hitlers etterfølger, Karl Dönitz, etter Hitlers død og sprengte seg selv i luften i en bunkerSkaugum etter kapitulasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg