Ragnar Skancke

Faktaboks

Ragnar Skancke
Født
9. november 1890, Ås, Akershus
Død
28. august 1948, Akershus festning, Oslo

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Ragnar Skancke
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Ragnar Skancke var en norsk politiker for Nasjonal Samling. Under andre verdenskrig var han medlem av Vidkun Quislings regjering, og gjennomførte en rekke nazifiseringstiltak. Etter krigen ble han arrestert, dømt til døden og henrettet for landssvik.

Bakgrunn

Scancke ble professor i elektroteknikk ved NTH (i dag NTNU) i 1921. I 1933 ble han medlem av NS.

Andre verdenskrig

Skancke ble utnevnt til medlem av Vidkun Quislings «regjering» 9. april 1940, til kommissarisk statsråd i Kirke- og undervisningsdepartementet 25. september 1940, til «minister» 25. september 1941 og til medlem av «den nasjonale regjering» i februar 1942.

I hele perioden fra 25. september 1940 og fram til freden kom i mai 1945, hadde Skancke ansvaret for Kirke- og undervisningsdepartementet. Han opptrådte meget aktivt overfor motstandsbevegelsen i skole, universitet og kirke, og for å gjennomføre nazifiseringstiltak på de områdene som sorterte under ham.

Landssvikoppgjøret

I mai 1946 ble han dømt til døden for landssvik. Etter Skanckes begjæring ble saken gjenopptatt, uten at dette endret domsresultatet. Skancke var en av bare tre NS-politikere som ble dømt til døden i landssvikoppgjøret ved siden av Vidkun Quisling og innenriksminister Albert Viljam Hagelin. Dette forteller mye om hvor viktig landssvikoppgjørets aktører mente forsøket på å nazifisere skolen og kirken hadde vært.

Skancke ble henrettet i 1948 som den siste i landssvikoppgjøret, og er foreløpig den siste som har blitt dømt til døden og henrettet i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg