Faktaboks

Uttale
zˈa:rlant

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Saarland, eller Saar, er en delstat (Bundesland) i Tyskland, grenser i sør mot Frankrike (Lorraine), i vest mot Luxembourg og i nord og øst mot Rheinland-Pfalz.

Saarland har 996 000 innbyggere (2015) og er dermed den delstaten i Tyskland med nest lavest innbyggertall. Arealet er på 2568 km², noe som gir en befolkningstetthet på 388 innbyggere per km². Hovedstaden i Saarland er Saarbrücken og er Saarlands kulturelle og økonomiske midtpunkt, og har vært hovedstad fra 1947. Det er en betydelig jern- og stålindustri, papir- og optisk industri og bryggerier i Saarbrücken. Byen fikk universitet i 1950. Det er en årlig varemesse i byen. Byrettigheter fikk Saarbrücken fra 1321. Andre større byer er Neunkirchen, Völkingen og Saarlouis.

Natur

Landskapet domineres av skogkledd bakkelandskap, gjennomskåret av elvene Saar, Prims og Blies. Høyeste punkt ligger i Schwarzwälder Hochwald (695 moh.). Berggrunnen består av lag fra karbon og yngre sedimentære bergarter gjennomskåret av dype elvedaler. I sør ligger steinkulleiene med 90 meters mektighet. Klimaet er moderat kontinentalt, med relativt milde vintrer og nokså varme somrer.

Næringsliv

Økonomien til Saarland er rangert som nummer 15 av de tyske delstatene og produserer 1,1 prosent av bruttonasjonalprodukt – BNP (2016). Det utgjør cirka 35 milliarder euro.

Saarland har en velutviklet industristruktur, med mangesidig jern- og metallindustri, oljeraffineri, produksjon av glass og keramikk (Villeroy & Boch), kjemikalier, biler og bildeler, tekstiler, lærvarer og næringsmidler. Europas største ferdighusfabrikk. Kulleiene strekker seg vel 30 km fra Saarlouis og Völkingen i vest, til Neunkirchen i øst. Forekomstene er anslått til 8 milliarder tonn. Kullproduksjonen danner basis for den tradisjonelle jern- og stålindustrien, som de senere år har hatt markedsmessige problemer. Innenfor Den europeiske union (EU) har området imidlertid en strategisk viktig posisjon, som blant annet har gitt nyetableringer av industri.

Saarland er et naturlig gjennomgangsområde mellom Frankrike og Rhinområdet, har et tett og moderne vei- og jernbanenett og tilknytning til det franske og tyske kanalnett. Handel og transport, og ulike servicenæringer er både sysselsettingsmessig og inntektsmessig viktig. Jordbruket er relativt underordnet; det dyrkes korn, poteter, grønnsaker og frukt. Husdyrhold med eksport av meieriprodukter og kjøtt.

Befolkning

Saarland har høy befolkningstetthet. Særlig høy er befolkningstettheten i sørvest, i triangelet mellom Saarbrücken, Dillingen og Neunkirchen. Folketallet i Saarland ble firedoblet under oppblomstringen av gruve- og jernindustrien på 1800-tallet. De senere årtier har man hatt ganske stor innvandring fra mindre industrialiserte deler av Forbundsrepublikken. I befolkningen tilhører 73 prosent den romersk-katolske kirke, mens 22 prosent er protestanter. Største by er hovedstaden Saarbrücken (177 800 innbyggere i 2007). Andre større byer er Neunkirchen, Völkingen og Saarlouis.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg