Saar, delstat i Tyskland, grenser i sør mot Frankrike (Lorraine), i vest mot Luxembourg og i nord og øst mot Rheinland-Pfalz; 2568 km2 med 1 043 100 innb. (2007). Hovedstad: Saarbrücken.

Landskapet domineres av skogkledd bakkelandskap, gjennomskåret av elvene Saar, Prims og Blies. Høyeste punkt ligger i Schwarzwälder Hochwald (695 moh.). Berggrunnen består av lag fra karbon og yngre sedimentære bergarter gjennomskåret av dype elvedaler. I sør ligger steinkulleiene med 90 m mektighet. Klimaet er moderat kontinentalt, med relativt milde vintrer og nokså varme somrer.

Saarland har en velutviklet industristruktur, med mangesidig jern- og metallindustri, oljeraffineri, produksjon av glass og keramikk (Villeroy & Boch), kjemikalier, biler og bildeler, tekstiler, lærvarer og næringsmidler. Europas største ferdighusfabrikk. Kulleiene strekker seg vel 30 km fra Saarlouis og Völkingen i vest, til Neunkirchen i øst. Forekomstene er anslått til 8 milliarder tonn. Kullproduksjonen danner basis for den tradisjonelle jern- og stålindustrien, som de senere år har hatt markedsmessige problemer. Innenfor Den europeiske union (EU) har området imidlertid en strategisk viktig posisjon, som bl.a. har gitt nyetableringer av industri.

Saarland er et naturlig gjennomgangsområde mellom Frankrike og Rhinområdet, har et tett og moderne vei- og jernbanenett og tilknytning til det franske og tyske kanalnett. Handel og transport, og ulike servicenæringer er både sysselsettingsmessig og inntektsmessig viktig. Jordbruket er relativt underordnet; det dyrkes korn, poteter, grønnsaker og frukt. Husdyrhold med eksport av meieriprodukter og kjøtt.

Saarland har høy befolkningstetthet; særlig høy er befolkningstettheten i sørvest, i triangelet mellom Saarbrücken, Dillingen og Neunkirchen. Folketallet i Saarland ble firedoblet under oppblomstringen av gruve- og jernindustrien på 1800-tallet. De senere årtier har man hatt ganske stor innvandring fra mindre industrialiserte deler av Forbundsrepublikken. 73 % av befolkningen tilhører den romersk-katolske kirke, 22 % er protestanter. Største by er hovedstaden Saarbrücken (177 800 innb. (2007). Andre større byer er Neunkirchen, Völkingen og Saarlouis.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.