Faktaboks

Også kjent som

la Sarre (fr.)

Uttale
zˈa:rlant

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Saarland er en delstat (Bundesland) i Tyskland, som i sør grenser mot Frankrike (Lorraine), i vest mot Luxembourg og i nord og øst mot delstaten Rheinland-Pfalz.

Saarland har 992 666 innbyggere (desember 2022) og er dermed den delstaten i Tyskland som har nest lavest innbyggertall (bare delstaten Bremen har færre innbyggere). Arealet er på 2568 km², noe som gir en befolkningstetthet på 387 innbyggere per km².

Delstatens største by og hovedstad fra 1947 er Saarbrücken (181 959 innbyggere i 2021/2022). Byen er også Saarlands kulturelle og økonomiske midtpunkt. Her er en betydelig jern- og stålindustri, papir- og optisk industri og bryggeriindustri. Byen fikk universitet i 1950 (Universität des Saarlandes), som i dag har om lag 16 600 studenter (november 2023). Det er også en årlig varemesse i byen. Saarbrücken fikk byrettigheter allerede i 1321. Andre større byer i delstaten er Neunkirchen, Völkingen og Saarlouis.

Ministerpresident (leder av delstatsregjeringen) i Saarland er (fra 2022) Anke Rehlinger fra det sosialdemokratiske partiet (SPD). Partiet har tradisjonelt stått sterkt i delstaten. I dag (2024) er Saarland den eneste tyske delstaten som ledes av en ettpartiregjering.

Natur

Grube Reden
Et nedlagt steinkullbergverk: Grube Reden i Landsweiler-Reden, ved byen Schiffweiler i delstaten Saarland. Bergverket har en historie tilbake til 1846.

Landskapet domineres av skogkledd bakkelandskap, gjennomskåret av elvene Saar, Prims og Blies. Høyeste punkt ligger i Schwarzwälder Hochwald (695 moh.). Berggrunnen består av lag fra karbon og yngre sedimentære bergarter gjennomskåret av dype elvedaler. I sør ligger steinkulleiene med ca. 90 meters tykkelse. Klimaet er moderat kontinentalt, med relativt milde vintre og nokså varme somre.

Næringsliv

Villeroy & Boch
Fint porselen fra Saarland: Konfektskål med nypemotiv produsert ved Villeroy & Boch-fabrikkene i Mettlach. Bedriften ble grunnlagt i 1748 og er ennå i dag delvis i familieeie. Hovedproduktene er dekketøy, kjøkkenredskaper, fliser og baderomsutstyr.

Økonomien til Saarland er rangert lavest av de 16 tyske delstatene og produserer 1,0 prosent av bruttonasjonalprodukt – BNP (2022). Det utgjør cirka 38,5 milliarder euro.

Saarland har en velutviklet industristruktur, med mangesidig jern- og metallindustri, oljeraffineri, produksjon av glass og keramikk (Villeroy & Boch), kjemikalier, biler og bildeler, tekstiler, lærvarer og næringsmidler. Delstaten har også Europas største ferdighusfabrikk. Kulleiene strekker seg vel 30 km fra Saarlouis og Völkingen i vest, til Neunkirchen i øst. Forekomstene er anslått til 8 milliarder tonn. Kullproduksjonen danner basis for den tradisjonelle jern- og stålindustrien, som de senere år har hatt markedsmessige problemer. Innenfor Den europeiske union (EU) har området imidlertid en strategisk viktig posisjon, som blant annet har gitt nyetableringer av industri.

Saarland er et naturlig gjennomgangsområde mellom Frankrike og Rhinområdet og har et tett og moderne vei- og jernbanenett og tilknytning til det franske og tyske kanalnettet. Handel, transport og ulike servicenæringer er både sysselsettingsmessig og inntektsmessig viktig. Jordbruket er relativt underordnet; det dyrkes korn, poteter, grønnsaker og frukt. Videre er det en del husdyrhold med eksport av meieriprodukter og kjøtt.

Befolkning

Saarland har høy befolkningstetthet. Særlig høy er befolkningstettheten i sørvest, i triangelet mellom Saarbrücken, Dillingen og Neunkirchen. Folketallet i Saarland ble firedoblet under oppblomstringen av gruve- og jernindustrien på 1800-tallet. De senere tiår har man hatt ganske stor innvandring fra mindre industrialiserte deler av Forbundsrepublikken. Saarland er den eneste delstat i Tyskland der mer enn halvparten av befolkningen (57 prosent) tilhører Den romersk-katolske kirke. Om lag 18 prosent er protestanter (2018).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg