Den Norske Opera & Ballett

Operahuset i Bjørvika

Erik Berg/operaen.no. Gjengitt med tillatelse

Den Norske Opera & Ballett er den norske nasjonalscenen for opera og ballett. Den Norske Opera & Ballett består av Nasjonaloperaen og Nasjonalballetten, og er organisert som et aksjeselskap eid av den norske stat. Den har siden 2008 hatt tilhold i Operahuset i Bjørvika, Oslo

Operasjef fra 2017 er Annilese Miskimmon, ballettsjef fra 2012 er Ingrid Lorentzen, musikksjef fra 2016 er Karl-Heinz Steffens og direktør fra 2017 er Geir Bergkastet. 

Operaens virksomhet utgjør 620 årsverk, innbefattet et orkester med om lag 100 musikere, et kor med om lag 50 medlemmer, et corps de ballet med 60 dansere og 25 sangsolister.

Det offisielle navnet fra etableringen i 1957 og til 2008 var Den Norske Opera

Den Norske Opera & Ballett ble stiftet i 1957 som et aksjeselskap med Staten, Oslo kommune og Norsk Operafond som aksjonærer. Operaen ble tildelt Folketeatret i Oslo som hovedscene. Kirsten Flagstad ble den første operasjefen. Hun ble etterfulgt av Odd Grüner-Hegge.

Den første forestillingen ble gitt 2. november 1958 på Hamar, og var en ballettforestilling med blant annet 2. akt av balletten Coppelia. Den første forestillingen i Folketeatret var 16. februar 1959 med premiere på operaen Lavlandet av Eugen d’Albert

Staten overtok det fulle økonomiske ansvaret i 1983.

Den Norske Opera & Ballett holdt til i Folketeatret frem til det nye Operahuset i Bjørvika ble innviet med en gallaforestilling 12. april 2008. 

  • Vollsnes, Arvid (red.). Norges opera & balletthistorie. Oslo: Opera forlag, 2010. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.