Norsk Operaselskap

Artikkelstart

Norsk Operaselskap var et aksjeselskap 1950–1958 som organiserte opera- og ballettforestillinger i Oslo og andre byer i Norge. Det ble stiftet og drevet av impresarioen Gunnar Brunvoll, hans bror Jonas Brunvoll, som var operasanger, og den ungarskfødte dirigenten Istvan Pajor. Selskapet mottok tilskudd fra stat og kommune.

Norsk Operaselskap ga til sammen tolv operaer og to operetter pluss operakonserter med utdrag og ballettforestillinger. En hovedidé var å mobilisere opera- og ballettkreftene i Norge for å få etablert en statlig opera og en turnerende riksopera, og selskapet ble nedlagt da Den Norske Opera & Ballett innledet sin virksomhet i Oslo i 1958.

Norsk Operaselskap var basert på frilansere, men hadde en fast kjerne som bestod av dirigenten Istvan Pajor og sangerne Ruth Linge, Gerhard Lech-Hanssen og Jonas Brunvoll.

Selskapet kom til å bety mye for utviklingen av balletten i Norge. Selskapet samarbeidet fra starten med Rita Tori og hennes ballettskole. Fra 1953 kom også et samarbeid med Gerd Kjølaas og Den Norske Ballett (tidligere Ny Norsk Ballett). Blant de ledende danserne var Mette Møller, Jorunn Kirkenær og Aloysius Valente.

Historikk

Som et prøveprosjekt ble Gaetano Donizetti’s opera Don Pasquale satt opp på Det Norske Teatrets scene i november 1949. Denne oppsetningen ble en suksess, og Norsk Operaselskap ble stiftet 31. juli 1950.

Den første oppsetningen var på Oslo Nye Teater høsten 1950, og bestod av et program med Pietro Mascagnis opera Cavalleria rusticana og ballettene Rhapsody in Blue og Måneskinnssonaten, begge koreografert av Rita Tori. Cavalleria rusticana ble siden sendt på turné.

I sesongen 1951–1952 kom Faust av Charles Gounod og Susannas hemmelighet av Ermanno Wolf-Ferrari, foruten operettene Fetteren fra Batavia av Eduard Künnecke og Smilets land av Franz Lehár.

Blant Norsk Operaselskaps største satsninger var Aida av Giuseppe Verdi på Folketeatret i 1956 med Aase Nordmo Løvberg i tittelrollen. I Don Giovanni av Wolfgang Amadeus Mozart på Folketeatret i 1957 operadebuterte Ingrid Bjoner og Almar Heggen.

Norsk Operaselskap avsluttet sin virksomhet med den første oppsetningen i Norge av Boris Godunov av Modest Mussorgskij på Folketeatret i februar 1958, hvor Joel Berglund, Sigurd Björling og Kim Borg alternerte i tittelrollen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg