Antonio Pappano, britisk dirigent, en av de ledende i sin generasjon, musikksjef ved Covent Garden-operaen siden 2002 og tidligere dirigent ved Den Norske Opera og Ballett.

Pappano er født i Epping utenfor London av italienske foreldre, og oppvokst i London og i Bridgeport, Connecticut, USA. Faren var sanglærer. Pappano lærte å spille piano fra tidlig alder, og ble ansatt som pianist og repetitør ved New York City Opera i 1980. Han fikk deretter oppgaver ved flere europeiske operahus, og ble assistent for Daniel Barenboim ved Festspillene i Bayreuth.

Pappano dirigerte fra 1987 ved Den Norske Opera og Ballett, hvor hans første oppgave var Puccinis La Bohème. Her var han musikksjef 1990–92, og gjorde seg bemerket som en vital kraft. Men han fikk snart tilbud fra større operascener, og var 1992–2002 musikksjef ved Théâtre de la Monnaie i Brussel. I 2002 gikk han videre til stillingen som musikksjef ved Covent Garden-operaen i London.

Pappano har vært fast gjestedirigent ved Israel Filharmoniske Orkester. I 2005 ble han musikksjef for Santa Cecilia-orkesteret i Roma. Han har gjort flere kritikerroste innspillinger, særlig av opera.

Anthony Pappano ble adlet til Sir i 2012. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.