Antonio Pappano

Faktaboks

Antonio Pappano
Uttale
pappˈano
Født
30. desember 1959, Epping, Storbritannia
Antonio Pappano, 2017
Av /IMG Artists.

Artikkelstart

Antonio Pappano er en engelsk-italiensk dirigent, en av de ledende i sin generasjon, musikksjef ved Covent Garden-operaen i London siden 2002 og ved Santa Cecilia-akademiets orkester i Roma siden 2005. Han er utnevnt til sjefdirigent for London Symfoniorkester fra 2024.

Pappano ledet forestillinger ved Den Norske Opera & Ballett fra 1987 og var musikksjef her 1990–1992.

Han ble adlet til Sir i 2012.

Bakgrunn og læretid

Pappano er født i Epping utenfor London av italienske foreldre, og oppvokst i London og i Bridgeport, Connecticut, USA. Faren var sanglærer og Pappano lærte å spille piano fra tidlig alder.

Pappano ble engasjert som pianist og repetitør ved New York City Opera i 1980. Han fikk deretter oppgaver ved flere europeiske operahus, og var blant annet assistent for Daniel Barenboim ved Festspillene i Bayreuth.

Karriere

Pappano dirigerte fra 1987 ved Den Norske Opera & Ballett, hvor hans første oppgave var Puccinis La Bohème. Her var han musikksjef 1990–1992, og gjorde seg bemerket som en vital kraft.

Han fikk snart tilbud fra større operascener, og var fra 1992 til 2002 musikksjef ved Brussel-operaen Théâtre de la Monnaie. Her ledet han blant annet operaer av Giuseppe Verdi og Richard Wagner.

I 2002 gikk Pappano videre til stillingen som musikksjef ved Covent Garden-operaen i London. Her har han ledet et stort antall forestillinger av italiensk, fransk og tysk-østerriksk kjernerepertoar, innbefattet store satsninger som Wagners Der Ring des Nibelungen og Trojanerne av Hector Berlioz.

I 2005 ble Pappano musikksjef for Santa Cecilia-akademiets orkester i Roma. Han var også i flere år fast gjestedirigent ved Israel Filharmoniske Orkester.

Innspillinger

Pappano har gjort en rekke plateinnspillinger, hovedsakelig av tysk og italiensk opera. Han har også gjort innspillinger som akkompagnatør ved pianoet, blant annet med tenoren Ian Bostridge og sopranen Barbara Bonney.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg