Faktaboks

Ingrid Lorentzen
Født
9. mars 1972, Trondheim

Ingrid Lorentzen i Svanesjøen ved Nasjonalballetten i 2004.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ingrid Lorentzen er en norsk danser, som fra 2012 er ballettsjef ved Den Norske Opera. Hun ble utdannet ved Statens balletthøgskole (1988–1989) og ved Svenska Balettskolan; og har også gjennomført dansestudier i New York og Paris.

Karriere

Lorentzen fikk sitt gjennombrudd med fremførelsen av Kjersti Alvebergs Lokk i Eurovisjonens konkurranse for unge dansere i 1991. Året etter danset hun for første gang Kristin Lavransdatter i Nidarosdomen. I 1995–1997 var hun ansatt ved Skånes Danseteater. Hun ble ansatt i Nasjonalballetten i 1997 og forfremmet til solist i 2000.

Lorentzen regnes som en moderne og utradisjonell ballerina i Nasjonalballetten hvor hun fikk utfolde sitt allsidige og dramatiske talent i den store klassiske rollen som Odette/Odile i Svanesjøen, og briljere i moderne verk av internasjonale koreografer som George Balanchine, Glen Tetley, Jiří Kylián, Paul Lightfoot/Sol Leon og Nacho Duato. Hun fikk Kritikerprisen i 2001 for sin tolkning av Kim Brandstrups Place of Stone.

Hun har samarbeidet med Kjersti Alveberg om blant annet Babels barn, tittelrollen i Volven (2000) og Nett no (Det Norske Teatret 2002; også fjernsynsvisning). I tillegg til gjesteopptredener i utlandet, har Lorentzen spilt hovedroller både i norsk film, Lille Frøken Norge (2003) og teater. Hun hadde den kvinnelige hovedrollen som Eva Linde i Dag Solstads Genanse og verdighet ved Nationaltheatret (2000), Solveig/Den grønnkledde i Peer Gynt ved Torshovteatret (2004) og Ein tanke slo meg her om dagen, en forestilling om Olav H. Hauge (2008).

Priser

I 2001 mottok Ingrid Lorentzen Kritikerprisen for sin tolkning av Kim Brandstrups Place of Stone. I 2004 ble hun, som første danser, tildelt Telenors kulturpris "Grenseløs kommunikasjon".

Hun har vært medlem av Norsk Kulturråd og juryleder for Det Nasjonale Drømmestipendiet som utdeles av Norsk Kulturskoleråd i samarbeid med Norsk Tipping. Fra 2019 er hun leder av juryen for Den internasjonale Ibsenprisen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg