Ingrid Lorentzen

Faktaboks

Ingrid Lorentzen
Født
9. mars 1972, Trondheim

Ingrid Lorentzen i Svanesjøen ved Nasjonalballetten i 2004.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Ingrid Lorentzen er en norsk danser, som fra 2012 er ballettsjef ved Den Norske Opera. Hun ble utdannet ved Statens balletthøgskole (1988–1989) og ved Svenska Balettskolan; og har også gjennomført dansestudier i New York og Paris.

Karriere

Lorentzen fikk sitt gjennombrudd med fremførelsen av Kjersti Alvebergs Lokk i Eurovisjonens konkurranse for unge dansere i 1991. Året etter danset hun for første gang Kristin Lavransdatter i Nidarosdomen. I 1995–1997 var hun ansatt ved Skånes Danseteater. Hun ble ansatt i Nasjonalballetten i 1997 og forfremmet til solist i 2000.

Lorentzen regnes som en moderne og utradisjonell ballerina i Nasjonalballetten hvor hun fikk utfolde sitt allsidige og dramatiske talent i den store klassiske rollen som Odette/Odile i Svanesjøen, og briljere i moderne verk av internasjonale koreografer som George Balanchine, Glen Tetley, Jiří Kylián, Paul Lightfoot/Sol Leon og Nacho Duato. Hun fikk Kritikerprisen i 2001 for sin tolkning av Kim Brandstrups Place of Stone.

Hun har samarbeidet med Kjersti Alveberg om blant annet Babels barn, tittelrollen i Volven (2000) og Nett no (Det Norske Teatret 2002; også fjernsynsvisning). I tillegg til gjesteopptredener i utlandet, har Lorentzen spilt hovedroller både i norsk film, Lille Frøken Norge (2003) og teater. Hun hadde den kvinnelige hovedrollen som Eva Linde i Dag Solstads Genanse og verdighet ved Nationaltheatret (2000), Solveig/Den grønnkledde i Peer Gynt ved Torshovteatret (2004) og Ein tanke slo meg her om dagen, en forestilling om Olav H. Hauge (2008).

Priser

I 2001 mottok Ingrid Lorentzen Kritikerprisen for sin tolkning av Kim Brandstrups Place of Stone. I 2004 ble hun, som første danser, tildelt Telenors kulturpris "Grenseløs kommunikasjon".

Hun har vært medlem av Norsk Kulturråd og juryleder for Det Nasjonale Drømmestipendiet som utdeles av Norsk Kulturskoleråd i samarbeid med Norsk Tipping. Fra 2019 er hun leder av juryen for Den internasjonale Ibsenprisen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg