Olaf Henzold, tysk dirigent, hovedsakelig virksom i Tyskland og Norden, var 2001–06 musikksjef ved Den Norske Opera & Ballett.

Henzold er født i Leipzig og oppvokst i Dresden. Han studerte direksjon med Hartmut Haenchen ved Musikhochschule Dresden og med Václav Neumann ved Musikkakademiet i Praha. I 1987 vant han Toscanini-konkurransen i Parma, og fikk dermed oppdrag som gjestedirigent ved de ledende symfoniorkestrene i Øst-Tyskland.

I 1989 debuterte han som operadirigent ved Berliner Staatsoper med Mozarts Così fan tutte iscenesatt av Ruth Berghaus. Han var operakapellmester i Leipzig fra 1990, dirigent for Luzern Symfoniorkester i Sveits og operaen samme sted 1992–97, og musikksjef for Saarländisches Staatstheater i Saarbrücken 1998–2001.

Henzold dirigerte ved Den Norske Opera & Ballett første gang i 1998. Han ble musikksjef i 2001. Her dirigerte han verker av Mozart, Verdi og Puccini, og dessuten en serie med Wagner-operaer i form av årlige konsertante fremførelser i Oslo konserthus; først var Parsifal i 2003. Henzold ledet også Den Norske Opera på turné i Spania og Sør-Amerika. Han gikk av i 2006, men har siden vært tilbake som gjest. 

Henzold har vært en sentral dirigent ved GöteborgsOperan, hvor han har ledet operaer av Richard Strauss, først Rosenkavaleren i 2002 og siden Die Frau Ohne Schatten og Arabella

Henzold har gjort flere plateinnspillinger, blant annet med Luzern Symfoniorkester.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.