Olaf Henzold, tysk dirigent, hovedsakelig virksom i Tyskland og Norden, var 2001–06 musikksjef ved Den Norske Opera & Ballett.

Henzold er født i Leipzig og oppvokst i Dresden. Han studerte direksjon med Hartmut Haenchen ved Musikhochschule Dresden og med Václav Neumann ved Musikkakademiet i Praha. I 1987 vant han Toscanini-konkurransen i Parma, og fikk dermed oppdrag som gjestedirigent ved de ledende symfoniorkestrene i Øst-Tyskland.

I 1989 debuterte han som operadirigent ved Berliner Staatsoper med Mozarts Così fan tutte iscenesatt av Ruth Berghaus. Han var operakapellmester i Leipzig fra 1990, dirigent for Luzern Symfoniorkester i Sveits og operaen samme sted 1992–97, og musikksjef for Saarländisches Staatstheater i Saarbrücken 1998–2001.

Henzold dirigerte ved Den Norske Opera & Ballett første gang i 1998. Han ble musikksjef i 2001. Her dirigerte han verker av Mozart, Verdi og Puccini, og dessuten en serie med Wagner-operaer i form av årlige konsertante fremførelser i Oslo konserthus; først var Parsifal i 2003. Henzold ledet også Den Norske Opera på turné i Spania og Sør-Amerika. Han gikk av i 2006, men har siden vært tilbake som gjest. 

Henzold har vært en sentral dirigent ved GöteborgsOperan, hvor han har ledet operaer av Richard Strauss, først Rosenkavaleren i 2002 og siden Die Frau Ohne Schatten og Arabella

Henzold har gjort flere plateinnspillinger, blant annet med Luzern Symfoniorkester.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.