Heinz Fricke

Faktaboks

Heinz Fricke
Uttale
frˈicke
Født
11. februar 1927, Halberstadt, Tyskland
Død
7. desember 2015, Berlin, Tyskland

Artikkelstart

Heinz Fricke var en tysk dirigent som var særlig kjent som operadirigent og gjorde en betydelig innsats for Den Norske Opera & Ballett.

Tidlig liv

Fricke fikk pianoundervisning i oppveksten, og ble repetitør ved teatret i hjembyen Halberstadt som 19-åring. Han studerte direksjon med blant andre Hermann Abendroth ved Musikhochschule Weimar og videre med Erich Kleiber i Berlin.

Fricke var førstekapellmester i Leipzig fra 1950 til 1960. Etter ett år ved Mecklenburgisches Staatstheater i Schwerin ble han i 1961 utnevnt til generalmusikkdirektør ved Berliner Staatsoper. Denne stillingen innehadde han gjennom innlemmelsen av Øst-Tyskland i det forente Tyskland og frem til 1992. Her utvidet han repertoaret med flere nye operaer, blant annet av Paul Dessau.

Karriere

Fricke hadde et langt og betydningsfullt forhold til Den Norske Opera & Ballett. Etter å ha gjestet Oslo-Filharmonien i 1980 dirigerte han Tristan og Isolde av Richard Wagner på Den Norske Opera i 1981. Han ble utnevnt til musikksjef i 1984 og hadde denne stillingen til 1990. Han ledet en rekke minneverdige forestillinger, blant annet av Modest Musorgskijs Boris Godunov i 1984, Richard Strauss’ Elektra i 1985 (norgespremiere) og Wagners Parsifal i 1987, foruten Mozart-operaer og verker innenfor det italienske repertoaret.

Hans innsats for Den Norske Opera kulminerte med operaene i Wagners Der Ring des Nibelungen, et arbeid som munnet ut i norgespremieren på syklusen som helhet i april 1996.

Fricke var i perioden 1992–2010 musikksjef ved Washington National Opera ved John F. Kennedy Center for the Performing Arts i Washington D.C. Han gjestet ved operahusene i Tyskland, Wien, Stockholm samt i Japan og Nord- og Sør-Amerika.

Blant plateinnspillingene kan nevnes komplette versjoner av sjeldne operaer som Christian Sindings Der heilige Berg, Richard Strauss’ Feuersnot og Albert Lortzings Zar und Zimmermann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg