Heinz Fricke, tysk dirigent, var særlig kjent som operadirigent og gjorde en betydelig innsats for Den Norske Opera & Ballett.

Fricke fikk pianoundervisning i oppveksten, og ble repetitør ved teatret i hjembyen Halberstadt som 19-åring. Han studerte direksjon med blant andre Hermann Abendroth ved Musikhochschule Weimar og videre med Erich Kleiber i Berlin.

Fricke var førstekapellmester i Leipzig 1950–60. Etter et år ved Mecklenburgisches Staatstheater i Schwerin ble han i 1961 utnevnt til generalmusikkdirektør ved Berliner Staatsoper. Denne stillingen innehadde han gjennom resten av Øst-Tyskland-tiden og frem til 1992. Her utvidet han repertoaret med flere nye operaer, blant annet av Paul Dessau.

Fricke hadde et langt og betydningsfullt forhold til Den Norske Opera & Ballett. Etter å ha gjestet Oslo-Filharmonien i 1980 dirigerte han Wagners Tristan og Isolde på Den Norske Opera i 1981. Han ble utnevnt til musikksjef i 1984 og hadde denne stillingen til 1990. Han ledet en rekke minneverdige forestillinger, blant annet av Modest MusorgskijBoris Godunov i 1984, Richard Strauss’ Elektra i 1985 (norgespremiere) og Wagners Parsifal i 1987, foruten Mozart-operaer og verker innenfor det italienske repertoaret. Hans innsats for Den Norske Opera kulminerte med operaene i Wagners Der Ring des Nibelungen, et arbeid som munnet ut i norgespremieren på syklusen som helhet i april 1996.

Fricke var 1992–2010 musikksjef ved Washington Opera og for Kennedy Center Opera House Orchestra i Washington, D.C. Han gjestet ved operahusene i Tyskland, Wien, Stockholm samt i Japan og Nord- og Sør-Amerika.

Blant plateinnspillingene kan nevnes komplette versjoner av sjeldne operaer som Christian Sindings Der heilige Berg, Richard Strauss’ Feuersnot og Albert Lortzings Zar und Zimmermann.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.