Heinz Fricke, tysk dirigent, var særlig kjent som operadirigent og gjorde en betydelig innsats for Den Norske Opera & Ballett.

Fricke fikk pianoundervisning i oppveksten, og ble repetitør ved teatret i hjembyen Halberstadt som 19-åring. Han studerte direksjon med blant andre Hermann Abendroth ved Musikhochschule Weimar og videre med Erich Kleiber i Berlin.

Fricke var førstekapellmester i Leipzig 1950–60. Etter et år ved Mecklenburgisches Staatstheater i Schwerin ble han i 1961 utnevnt til generalmusikkdirektør ved Berliner Staatsoper. Denne stillingen innehadde han gjennom resten av Øst-Tyskland-tiden og frem til 1992. Her utvidet han repertoaret med flere nye operaer, blant annet av Paul Dessau.

Fricke hadde et langt og betydningsfullt forhold til Den Norske Opera & Ballett. Etter å ha gjestet Oslo-Filharmonien i 1980 dirigerte han Wagners Tristan og Isolde på Den Norske Opera i 1981. Han ble utnevnt til musikksjef i 1984 og hadde denne stillingen til 1990. Han ledet en rekke minneverdige forestillinger, blant annet av Modest MusorgskijBoris Godunov i 1984, Richard Strauss’ Elektra i 1985 (norgespremiere) og Wagners Parsifal i 1987, foruten Mozart-operaer og verker innenfor det italienske repertoaret. Hans innsats for Den Norske Opera kulminerte med operaene i Wagners Der Ring des Nibelungen, et arbeid som munnet ut i norgespremieren på syklusen som helhet i april 1996.

Fricke var 1992–2010 musikksjef ved Washington Opera og for Kennedy Center Opera House Orchestra i Washington, D.C. Han gjestet ved operahusene i Tyskland, Wien, Stockholm samt i Japan og Nord- og Sør-Amerika.

Blant plateinnspillingene kan nevnes komplette versjoner av sjeldne operaer som Christian Sindings Der heilige Berg, Richard Strauss’ Feuersnot og Albert Lortzings Zar und Zimmermann.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.