Edward Gardner

Faktaboks

Født
22. november 1974
Fødested
Gloucester, Storbritannia
Edward Gardner er sjefsdirigent sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester. Bilde fra 2016.
Edward Gardner av /Askonas Holt. Gjengitt med tillatelse

Edward Gardner, britisk (engelsk) dirigent, sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester og første gjestedirigent ved City of Birmingham Symphony Orchestra.

Oppvekst og utdanning

Gardner fikk undervisning i klarinett, piano og orgel fra barnsben av, og gjorde erfaringer som kordirigent mens han gikk på kostskolen Eton. Han studerte musikk ved Cambridge-universitetet, hvor han var medlem av King’s College Choir og også virket som kordirigent. Han studerte deretter ved Royal College of Music i London, hvor han fikk sin eksamen i 2000.

Karriere

I 1999 var han repetitør ved Festspillene i Salzburg, og etter eksamen arbeidet han som assistentdirigent ved Hallé Orchestra i Manchester (2000–2003).

Fra 2004 til 2007 var Gardner musikksjef for den årlige turnéen til Festspillene i Glyndebourne, og dirigerte et bredt repertoar av operaer. Fra 2007 til 2015 var han musikksjef ved English National Opera. Det ble et vellykket samarbeid, som han innledet med en bemerket oppsetning av Death in Venice av Benjamin Britten. Gardner mottok Royal Philharmonic Society-prisen som beste dirigent i 2008 og Laurence Olivier-prisen for sitt arbeid med opera i 2009.

Gardner har siden 2010 ledet forestillinger ved Metropolitan-operaen i New York, hvor han debuterte med Carmen av Bizet. Fra 2011 er han første gjestedirigent ved City of Birmingham Symphony Orchestra. Han dirigerte Bergen Filharmoniske Orkester første gang i 2009, og høsten 2015 etterfulgte han Andrew Litton som sjefdirigent.

Gardner har gjort en rekke plateinnspillinger for selskapet Chandos, særlig med musikk av komponister fra det 20. århundre som Leoš Janáček, William Walton og Witold Lutosławski.

Gardner mottok i 2012 utmerkelsen Order of the British Empire.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg