Edward Gardner

Faktaboks

Edward Gardner
født:
22. november 1974, Gloucester, Storbritannia
Edward Gardner er sjefsdirigent sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester. Bilde fra 2016.
Edward Gardner
Av /Askonas Holt.

Edward Gardner er en britisk dirigent, en av de ledende i sin generasjoner, sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester og første gjestedirigent ved City of Birmingham Symphony Orchestra. Gardner er utnevnt til ny sjefdirigent for London Filharmoniske Orkester fra 2021.

Gardner ble utnevnt til offiser av Den britiske imperieorden (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire, OBE) i 2012.

Oppvekst og utdanning

Gardner fikk undervisning i klarinett, piano og orgel fra barnsben av, og gjorde erfaringer som kordirigent mens han gikk på kostskolen Eton. Han studerte musikk ved Cambridge-universitetet, hvor han var medlem av King’s College Choir og også virket som kordirigent. Han studerte deretter ved Royal College of Music i London, hvor han fikk sin eksamen i 2000.

Karriere

I 1999 var han repetitør ved Festspillene i Salzburg, og etter eksamen arbeidet han som assistentdirigent ved Hallé Orchestra i Manchester (2000–2003).

Fra 2004 til 2007 var Gardner musikksjef for den årlige turnéen til Festspillene i Glyndebourne, og dirigerte et bredt repertoar av operaer. Fra 2007 til 2015 var han musikksjef ved English National Opera. Det ble et vellykket samarbeid, som han innledet med en bemerket oppsetning av Death in Venice av Benjamin Britten. Gardner mottok Royal Philharmonic Society-prisen som beste dirigent i 2008 og Laurence Olivier-prisen for sitt arbeid med opera i 2009.

Gardner har siden 2010 ledet forestillinger ved Metropolitan-operaen i New York, hvor han debuterte med Carmen av Bizet. Fra 2011 er han første gjestedirigent ved City of Birmingham Symphony Orchestra. Han dirigerte Bergen Filharmoniske Orkester første gang i 2009, og høsten 2015 etterfulgte han Andrew Litton som sjefdirigent.

Gardner har gjort en rekke plateinnspillinger for selskapet Chandos, særlig med musikk av komponister fra det 20. århundre som Leoš Janáček, William Walton og Witold Lutosławski.

Gardner mottok i 2012 utmerkelsen Order of the British Empire.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg