Edward Gardner

Faktaboks

Edward Gardner
Født
22. november 1974, Gloucester, Storbritannia
Edward Gardner er sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester. Bilde fra 2016.
Edward Gardner
Av /Askonas Holt.

Artikkelstart

Edward Gardner er en britisk dirigent, en av de ledende i sin generasjon. Han er siden 2015 sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester og siden 2021 sjefdirigent for London Filharmoniske Orkester.

Gardner har fornyet kontrakten med Bergen Filharmoniske Orkester til 2024, og tiltrer samme år som musikksjef ved Den Norske Opera & Ballett.

Gardner ble i 2012 offiser av Den britiske imperieorden (OBE).

Bakgrunn og utdanning

Gardner fikk undervisning i klarinett, piano og orgel fra barnsben av, og gjorde erfaringer som kordirigent mens han gikk på kostskolen Eton.

Gardner studerte musikk ved Cambridge-universitetet, hvor han var medlem av King’s College Choir og virket som kordirigent. Han studerte deretter ved Royal College of Music i London, hvor han fikk sin eksamen i 2000.

Karriere

I 1999 var han repetitør ved Festspillene i Salzburg, og etter eksamen arbeidet han som assistentdirigent ved Hallé Orchestra i Manchester fra 2000 til 2003. Fra 2004 til 2007 var Gardner musikksjef for den årlige turnéen til Festspillene i Glyndebourne, og dirigerte et bredt repertoar av operaer.

Gardner var fra 2007 til 2015 musikksjef ved English National Opera. Det ble et vellykket samarbeid, som han innledet med en bemerket oppsetning av Death in Venice av Benjamin Britten. Gardner mottok Royal Philharmonic Society-prisen som beste dirigent i 2008 og Laurence Olivier-prisen for sitt arbeid med opera i 2009.

Gardner har siden 2010 ledet forestillinger ved Metropolitan-operaen i New York, hvor han debuterte med Carmen av Bizet. Her har han ledet forestillinger av Don Giovanni av Wolfgang Amadeus Mozart, Rosenkavaleren av Richard Strauss, Werther av Jules Massenet og Fausts fordømmelse av Hector Berlioz. Han var første gjestedirigent ved City of Birmingham Symphony Orchestra fra 2011 til 2016.

Gardner dirigerte Bergen Filharmoniske Orkester første gang i 2009, og høsten 2015 etterfulgte han Andrew Litton som sjefdirigent. Det ble et vellykket samarbeid som også har ført til turnéer og prisbelønte CD-innspillinger. Hans første oppgave for Bergen Nasjonale Opera var Peter Grimes av Benjamin Britten i 2017, og denne forestillingen ledet han også på turné til Oslo og til Royal Festival Hall i London.

Gardner har ledet en rekke plateinnspillinger for selskapet Chandos, særlig med musikk av komponister fra det 1900-tallet som Leoš Janáček, Arnold Schönberg, William Walton og Witold Lutosławski.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg